Chicken in Milk 1448

Пилето в мляко на Джейми Оливър

Когато прочетете рецептата, ще ви обземе съмнение. Няма да отрека, че това е странна комбинация от съставки. Но аз ви обещавам, че е абсолютната вкусотия. Това е едно от най-вкусните печени пилетата, които съм опитвала в живота си. Изобщо.

Chicken-in-Milk-1448

Какъв е вкусът му?

Пилето се пече час и половина в задушаваща го течност. Затова наистина е крехко. Не “разпадащо се” крехко, но много лесно се разкъсва на порции.
Тъй като се пече през повечето време без капак, отгоре кожата става препечена и хрупкава. Редуцираща се течност около него се превръща в сос, който е наистина невероятен. Обхваща пилето и вътрешността му. Това е онзи сос, който аз наричам “течно злато”. Усеща се лек аромат на канела, чесън, лимонова свежест и салвия. Всички комбинирани в прекрасния сос. Печеният чесън, сготвен до омекване, сам по себе си е ужасно вкусен. Хапвам го, като директно изсмуквам сърцевината на скилидките. Перфектно!
Бях убедена, че млякото и лимонът ще свършат като подквасена бъркотия. Но, не е възможно да бъда в по-голяма грешка. Млякото се превръща в нежна извара, която може да изглежда малко странно на пръв поглед. Когато хапнете, вкуса е почти като на много малки парченца bocconcini или биволско mozarrella сирене. Исках повече от него!
В заключение, сигурна съм, че това ще е моята рецепта. Винаги когато имам цяло пиле за готвене, ще се обръщам към нея. Изключително лесна за приготвяне, като най-трудната част е запържването на пилето.

Така че, без повече приказки. Ето рецептата!

Chicken-in-Milk-1490
Пиле в мляко – Дейми Оливър

Продукти: 

10639622_876766712421507_2969309364350730828_n
LAVA България

1.5 – 1.8 кг цяло пиле
сол и черен пипер ( количество – на вкус)
2 супени лъжици зехтин
2 лимона ( само настърганата кора)
115 г масло
0.5 пръчка канела
1 шепа листа свежа салвия
10 скилидки чесън, цели, необелени
565 мл прясно мляко

Инструкции:

  • Загрейте фурната до 190 ° С.
  • Измийте пилето под вода и подсушете с хартиени кърпи.
  • Поръсете го със сол и черен пипер. Хубаво ги втрийте в кожата.
  • Загрейте олиото в голяма чугунена тенджера на силен огън. (Забележка 1)
  • Запържете пилето, както е цяло, възможно най-добре. Най-лесният начин да направите това (и сведете до минимум разкъсването на кожата) е с щипки за скара от към задната част на пилето и дървена лъжица отпред, за да може да го вдигнете и да обърнете пилето. Обръщайте пилето от всички страни, за да получи загар колкото е възможно  по-голяма част от кожата. (Забележка 2)
  • Ако ви е възможно (или ако имате помощник), излейте излишната мазнина от тенджерата с пилето, без да го вадите. Ако не можете, просто извадете пилето върху една чиния и след това отделете мазнината.
  • Добавете останалите съставки в тенджерата (върнете пилето в тенджерата, ако сте го извадили).
  • Печете с капак в продължение на 40 минути, след това се пече без капак в продължение на 50 минути (1.5 часа общо).
  • Нека престои в продължение на 5 минути след преди да извадите пилето от тенджерата върху чиния за сервиране. Сервирайте соса отделно.  Или сервирайте директно с тенджерата. Прекрасно е!

Забележки:

  1. Изберете тенджера, в която пилето се събира добре. Особено подходяща е овалната форма. Нека пилето да не я изпълва докрай, защото ще ви е много трудно със запържването.
  2. Запържването на пилето може да бъде малко трудно, ако използвате много плътно пасваща тенджера. Това е ключовата стъпка за тази рецепта, защото позапържването = аромат + хрупкава кожа, а също и редуцира мазнината. Останалата мазнина, която не се отделила при тази стъпка, се озовава в соса и може крайният резултат да бъде твърде мазен за вашия вкус.

 

Източник: recipetineats.com

Author: Nagi | RecipeTin Eats
Recipe type: Roast, Chicken, Dinner
Serves: 4 – 6

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.