avocado

Авокадо – храна за богове

С напредването на лятото, живакът на термометъра също напредва, изкачвайки се все по-нагоре по скалата на Целзий. Ето защо трябва да се хидратираме добре и да наблягаме на натуралните храни, като плодове и зеленчуци. Авокадото е един от плодовете, който непременно трябва да включите в менюто си.

Чугунени тенджери, тигани и съдове LAVA
LAVA България

Като суперхрана, то съдържа в себе си повече от 25 основни хранителни вещества. Сред тях са витамините А, В, С, Е и К. В състава му има още мед, желязо, фосфор, магнезий и калий, който откриваме и в бананите. Малкия зелен плод съдържа също фибри, които са жизнено важни за храносмилателната ни система, протеини и няколко полезни фитохимикали, като бета-ситостерол, глутатион и лутеин. Те предпазват от различни заболявания и болести. LAVA ще Ви разкрие някои от неговите полезни действия, особено важни през жегите.

Чугунени тенджери, тигани и съдове LAVA
LAVA България

На първо място, то предпазва сърцето от сърдечно-съдови заболявания. Поради наличието на витамин В6 и фолиева киселина, регулира високите нива на хомоцистеин (вид белтък), който е отговорен за проблемите. Освен това, съдържанието на витамин Е, глутатион и мононаситени мазнини, спомагат за поддържането на сърдечния мускул в отлично здраве.

Говорейки за сърцето, то контролира и кръвното налягане. Калият в него спомага за овладяване на високото кръвно, като поддържа стените на кръвоносните съдове еластични. Освен това понижава и нивата на лошия холестерол, познат още и като LDL. Зеленият плод е богат на бета-ситостерол. Той е много ефективен за понижаване на холестерола с ниска плътност в кръвта.

Чугунени тенджери, тигани и съдове LAVA
LAVA България

То притежава противовъзпалителни свойства и спомага за запазване на зрението. Освен това регулира и нивата на кръвната захар, благодарение на мононаситените мастни киселини, спомагащи възвръщането на рецепторите на клетките към инсулина. Така се регулират нивата на кръвната захар. Зеленото авокадо съдържа разтворими фибри, които предотвратяват прекалено големите флуктуации на кръвната захар.

С възрастта и рискът от инсулт се увеличава. Особено ако ежедневието ни е натоварено и изнервено. Поради високите нива на фолиева киселина в авокадото, то предпазва кръвоносните съдове от запушване и поява на съсиреци, което намалява и риска от инсулт. То предодвратява възникването на малоформации при развитието на бебето в корема на мама, благодарение на фолиевата киселина. Една чаша фреш от авокадо осигурява около 23% от препоръителната дневна доза на В9 за бъдещите майки.

Напоследък доста се шуми и около свободните радикали в човешкото тяло. Благодарение на глутатиона, един от най-силните антиоксиданти, то улавя свободните радикали в тялото ни, а молекулата на глутатион способства за отвеждането им извън организма.

И накрая, авокадото е естествен лечител на бръчки! Тъй като то съдържа основния антиоксидант за организма, то е полезно за предотвратяване на симптомите на стареене. То стимулира имунната система и спомага доброто състояние на нервната система.

И след всичко казано до тук, съветът на LAVA е да включите авокадо в менюто си. Дали в салатата или на фреш, зависи от Вас.

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.