гулия

Гулия – супер здравословният заместител на картофа

Гулия, или така наречената “земна ябълка” е едно незаслужено малко известно растение в България, тъй като нейните хранителни и лечебни свойства са почти незаменими. Тук тя е известна още и като “германски картоф”, “захарен картоф” или “земен слънчоглед”, тъй като тя е близък роднина именно на слънчогледа.

гулия
LAVA България

По хранителни качества, гулията може да замени напълно картофите, тъй като тя не е капризна към почвите, не изисква нито влага, нито светлина, почти не боледува, не я нападат вредители и на едно място може да расте до 40 години, без никаква грижа. Тя може да се вари, пържи, соли и маринова. Захарният картоф е изключително полезен продукт за здравословното хранене и начин на живот. В нея се съдържа богато разнообразие от витамини и минерали, като със сигурност превъзхожда по съдържание а желязо морковите, картофите, ряпата и цвеклото. В нея има още калий, калций, желязо, манган, фосфор, цинк, силиций, магнезий, натрий, флоур, хром, и още много други минерали. Това със сигурност действа на нашата имунна, ендокринна и нервна система като витаминозна бомба и ги засилва. Освен това подобрява качествата на кръвта. Гулията съдържа още целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и аминокиселини, които са незаменими. От витамините в съдържанието й се откриват В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди, а от киселините аргинин, валин, лизин, левцин, много целулоза и други. В земната ябълка откриваме и много органични поликиселини, като лимонена, ябълкова, малинова, кехлибарена (янтрана) и други. Заедно в витамин С, в съчетание те имат силно антиоксидантно действие.

гулия
LAVA България

Гулията е богата на инулин (17%), който е природен аналог на инсулин, препоръчван при болни от диабет. Тя помага за възстановяване на зрението, при малокръвие и атеросклероза. Инулинът възстановява дейността на стомашно-чревния тракт и частично обезврежда токсичните вещества в червата и кръвта. Тя разтоварва черния дроб и запазва възможностите на организма да се бори с различни заболявания. Тя повишава устойчивостта му към бактериални и вирусни инфекции на храносмилателните органи, бори се с различни паразити и създава условия за полезната миктофлора в червата през същото това време. Захарният картоф влияе благоприятно върху абсолютно всички звена  и механизми на болестите в храносмилането. Системната употреба на гулия намалява приема на количествата синтетични лекарства при болни от хипертония и сърдечни заболявания.

гулия
LAVA България

Пресният сок от гулия намалява киселинността в стимаха и облекчава киселините. Сокът лекува още полиартрити и има ясно изразено противовъзпалително действие. Помага храносмилателните органи, премахва стомашните и чревни колики, помага при запек и влияе добре на сърдечно-съдовата система. Отварата от гулия пък понижава кръвната захар и кръвното налягане, повишава хемоглобина и влияе благоприятно на задстомашната жлеза.

Хубаво е, всички които живеем в големи градове с лоша екология, да включим гулията в менюто си. Със своето силно антиоксидантно действие, тя извежда от организма солите на тежките метали, токсините, радионуклидите и излишъка от холестерин.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.