Диета за добра памет

Диета за добра памет

Бързо развиващата се среда в постмодернистичното информационно общество води до пренасищане на информация и респективно до забравяне. Бихме могли да се запишем на курс, който ще ни помогнем да си подредим информацията в главите си, но не бива да забравяме и за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране. Проблемите с паметта не са проблем, проявяващ се след прехвърлянето на една определена възраст. Това е явление, което все по-често се среща сред хора от всякакви възрасти и икономически активни хора.

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия  хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мислителния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за повдигане на имунитета. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месо, бобови растения, колбаси, пилешко, риба, мляко, сирена и яйца. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ за подобряването на паметта. Често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стриди, морски риби, бобови растения, зърнени храни и култури.

За да Ви служи добре дълги години е важно да се погрижите за правилното функциониране на Вашия мозък още сега. Изборът на подходяща и здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.

Примерно меню:

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.