LAVA България

Домати или защо трябва да ги консумираме всеки ден

Щастлива сряда, мили гастрономчета!

Тъй като днес е “Томатина”, LAVA реши да сподели нещо свързано с този прекрасен зеленчуков плод (нали има спорове какво точно е доматът).

Като за начало, Томатината представлява огромен фестивал, провеждащ се винаги в последната сряда на август всяка година в град Буньол. Ако случайно днес се намирате точно там, по-добре да се заредите с няколко касетки развалени и негодни за ядене домати, та да сте подготвени да отвърнете на удара. Какъв удар ли? Честито! Вие се намирате в епицентъра на едноседмична доматена война!

LAVA България
LAVA България

Естествено, освен на разтоварващата и весела битка, Вие ще се наслаждавате на музика, танци, паради, фойерверки и мноооого паеля, тъй като точно преди старта на боя има състезание по приготвянето й.

И след като обсъдихме “Томатина” е време да споделим защо трябва да присъстват всеки ден в менюто ни и за какво трябва да внимаваме със “златната ябълка” – както наричат доматът в италианската кухня.

LAVA България
LAVA България

На първо място, благодарение на ликопенът в своето съдържание, доматът неутрализира вредите от свободните радикали. Почти няма човек, който да не обича естествената сладост на домата. Той може да се ползва буквално за всичко – от готвени ястия до сандвичи. Което е прекрасно, защото суровите домати ни осигуряват ключови витамини, минерали и хранителни вещества, които са в сериозна полза за нашето здраве. Те съдържат различни антиоксиданти, витамини и минерали, предпазващи ни от сериозни заболявания. Консумацията на повече домати може да ни помогне в борбата срещу рака, диабета, камъни в бъбреците, удар, сърдечна недостатъчност и затлъстяване. Те имат противовъзпалителни свойства и предпазват мозъка от възникване на състояния влошаващи паметта. За мъжете пък, са особено полезни, тъй като ликопенът в тях допринася и за здравето на простатата.

LAVA България
LAVA България

В доматите се съдържат още бета – каротин, фолиева киселина и витамините А, С и Е. В тях калории и мазнини почти няма, така че можем да си хапваме на корем.

Единствения отрицателен ефект от домата е, че ако страдаме от слаб стомах, поради високата им киселинност, можем да си докараме киселини. Поради тази причина, не са препоръчителни за страдащите от гастрит или язва. Все пак ако са обелени, два пъти в месеца не са фатални, а дори полезни.

LAVA България
LAVA България

Готвените и преработени доматени продукти притежават много от ползите и на суровия зеленчук, но все пак някои ензими и полезни вещества се разрушават при термичната обработка.

И тъй като обяда наближава, LAVA Ви препоръчва днес да наблегнете на печената сьомга, гарнирана от огромна доматена салата! Да Ви е сладко!

51830

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.