естрагон

Естрагон

С навлизането на западната кухня у нас, навлизат и нови подправки, които не са чак толкова познати, както чубрицата, например, за българския пазар. Днешната ни тема е за естрагон.

Естрагонът е познат още и като тарос. Той е много ароматна подправка, която намира широко приложение във френската кухня. Той е изключително подходящ за рибни и яйчени ястия. Той се ползва още и с ориз, салати и гювечи, подсилвайки вкуса на месото и сиренето. Подправката естрагон, влиза и в състава на соса Болонезе. Особено сполучлива би била комбинацията му с картофи, всякакви задушени зеленчуци и заешко месо.

естрагон
LAVA България

Естрагонът улеснява дишането, благоприятства работата на стомаха и повишава апетита. Той е многогодишно растение, което образува къси, подземни стъбла (коренища). Стъблото му е разклонено и по време на цъфтежа, достига до височина 2м. Сушените и свежи клонки се използват и в консервирането на домати, краставици и в приготвянето на горчица.

Листата на това благодатно растение са богати на витамини и етерични масла. В тях се съдържат калций, магнезий, калий, фосфор, желязо и пепел. В него има още флавоноиди, гликозиди, инсулин, витамини и др. Той е диуретик, а етеричното масло се употребява и в парфюмерията, заради неговия силен анасонов аромат. Той улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. Листата от него намаляват горчивината, която оставят някои лекарства.

С други думи, ако все още нямате естрагон в шкафа в подправките е време да си допълните асортимента.

естрагон
LAVA България

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.