празнична

Забавна празнична диета

Да, на празнична вълна сме и вече ни парят ушите от мисли, как да не напълнеем по време на Коледното освинване. То са сармички, то са погачи, то са тиквеници и баклави… Само докато си мислим за тях волята ни отслабва, счупена на две пред захарно-месното предизвикателство. И макар да остава още седмица до празника, вече ни е гузно на съвестта, че сме си похапнали. Е, винаги можем да вържем рутера за интернет към велоаргометъра, за да наваксаме после… Спираме да въртим – спира и нета, а в днешно време, той е по-голяма мотивация, дори от парче шоколад. Почти. Ако трябва да избираме, ние май бихме предпочели шоколада пред интернета…

празнична
LAVA България

Което ни води към вица за дебелия мъж със смъртната присъда, дето не можел да се побере на електрическия стол. Поради тази причина го подложили на какви ли не диети, но резултата от всяка бил все един и същ – вместо да сваля, той качвал по още десет килограма.

След подмяната на шестия хранителен режим, диетолога който се видял в чудо с него, го пита отчаяно, защо за Бога не отслабва, а затворникът лениво отвърнал, че нямал мотивация. Та и ние така. Мотивация нямаме ли да не омахаме всичко от масата, каквито и съвети да получим, те няма да ни спасят от тези неизбежни бонус празнични килограми. Истината се крие не в това да си забърсвате лигите, докато никой не ви гледа, защото сте си наложили да не близнете нищичко от страх да не напълнеете, а да приемате от всичко, но в рамките на разумните граници. Ако не си похапнете, със сигурност когато останете сами със себе си ще си наваксате подобаващо. Това от опит го говорим, а цяла торта “Гараш” никак, ама никак не се отразява добре да дупето.

празнична
LAVA България

Добрият хранителен режим не ви ограничава от нищо, хапвате си често, но на малки порции. Основния ни проблем обикновено е, че се справяме само с първата част. А ето за това наистина се изисква силна воля. Да кажем не, когато баба ни досипва в чинията и отправя поредното “Ама хайде, хапни си! Още малко! Нищо не си яла!”.

Наша приятелка си има едно много забавно правило, което не разбираме и не искаме да разберем, но ще ви го споделим. Тя казва така – вкусно ли ми е – плюя веднага. Но свят лишен от удоволствието да похапваме качествена храна и да й се наслаждаваме часове… Ужасен, ужасен свят би бил това! А преди всичко ние сме гастрономи и чревоугодници. Вярно че нашата приятелка изглежда страхотно, ама нейния живот е някак на половина изживян, предвид факта, че яденето за нас е магически ритуал.

празнична
LAVA България

Завършваме днешната публикация с едно “Мислете, преди да положите нещо в устата си”. Избирайте вкусното, здравословното и не се натъпквайте с него. Не забравяйте, че тайната на здравословното хранене се крие не само в това какви продукти избираме и как са приготвени, но и в какво. Чугунените съдове, винаги са за предпочитане пред останалаите, просто защото те ни дават всичко едновременно – здравословни са, в тях се готви на ниска температура и придават несравним вкус на храната!

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.