Изпекох тигана, но омлетът залепна.

„Здравейте, пращам ви снимка на сготвен омлет от мен и то в тиган за палачинки. Само, че недоумявам защо залепна храната, като предварително намазах тигана с мазнина, с олио и масло….имаше достатъчно мазнина….“

13874840_10210325590441846_1999614294_n
Омлет със зеленчуци в чугунен тиган

Защо залепва?

Така започна кореспонденцията ни с една дама, редовна наша клиентка. Тя е щастлива притежателка на много чугунени съдове и приготвя в тях страхотни ястия. Този тиган, обаче, се оказа източник на неудовлетвореност. Затова тя потърси нашето съдействие и съвет.

tava-za-palachinki-pica-drazhka-26cm-lv-eco-y-krp-26
LAVA България

Тиганът е от така любимите на мнозина плитки тигани, за приготвяне на пица, палачинки, креп. Черен, без цветен емайл, с двуслойно покритие. Тези тигани задължително трябва да бъдат изпечени преди първото им използване, за да се намали до минимум залепването на храната. Такъв беше и първият ни съвет към дамата.

„Яйцата са най-претенциозния продукт за готвене в чугунен тиган. За да не залепват е нужно тигана да е много добре изпечен или да е ползван много дълго време, така че да е добил онзи кафеникав лъскав слой, който го прави не залепващ. Препоръчвам да изпечете няколкократно тигана, като го намажете с растителна мазнина и нагреете в максимално загрята фурна за около час. Така по повърхността му ще се образува тънък филм от мазнина, който ще намали залепването на храната.“

Изпекох тигана, но пак залепва.

Дамата благодари за съвета. Но, след седмица тя отново се свърза с нас. Проблемът беше същия. Тиганът залепва. Изпрати ни снимки и настоя да го върне. Приехме да го изпрати в нашият офис, според написаните гаранционни условия.

2016-08-17 10.52.18

2016-08-17 10.52.35

2016-08-17 10.52.42

Получихме тигана в този вид. С ясни следи от употреба и явно недостатъчно изпичане.

Почистихме старателно тигана. Използвахме топла вода, домакинска тел, домакинска гъба и препарат за чинии. След това го подсушихме и пристъпихме към изпичането му.

Как да изпечем чугунен тиган.

След измиването и подсушаването на тигана, със силиконова готварска четка намазахме цялата вътрешна повърхност. Слоя мазнина е тънък, просто минахме с четката навсякъде. Нарочно избягвахме външната повърхност, защото дамата използва тигана върху индукционен котлон. Така няма да има опасност от евентуален проблем при подобна употреба. Пък и важната повърхност е именно тази вътре в тигана.

2016-08-17 19.26.58
Сложихме тигана във фурната*, включена на 250 градуса и го оставихме за един час да се пече. След изваждането от фурната тиганът имаше ето такъв вид:

2016-08-18 09.07.50

2016-08-18 09.08.18

Забелязва се, че в единият край на тигана мазнината е била на малко по-дебел слой. Там се беше получило ясно различимо наслояване. 

2016-08-18 09.07.58

Изчакахме да изстине добре. С топла вода, малко сапун и домакинска гъба изтъркахме наслояването. Леко омазнихме отново и пак сложихме тигана във фурната. Този път на 230 градуса за час. Крайният резултат изглежда така:

2016-08-18 09.06.16

2016-08-18 09.05.59

Тиганът е готов за употреба и колкото повече се използва, толкова по-незалепващ ще става.

Нашата клиентка ще получи отново своя тиган. А ние ще се радваме, ако той стане най-използваният в нейната кухня.

ВАЖНО! Ако искате да не залепва чугуненият тиган, такова изпичане трябва да се извършва с всички ЧЕРНИ чугунени тигани, с двуслоен емайл. Изпичането е добре да се прави преди първата им употреба, както и след измиването им в съдомиялни или след по-старателното им изтъркване с домакинска тел или гъба. Не е задължително да го правите! Всичко е въпрос на усет и предпочитание, как ви е по-удобно за работа.

*Забележка: Черните ГРИЛ тигани се поставят обърнати с дъното на горе, при изпичането във фурната!!!

4 thoughts on “Изпекох тигана, но омлетът залепна.

 1. Димитър 04.07.2017 at 11:10

  Практиката ми доказа, че индукционнните тигани 100% загарят, когато в тях се приготвя омлет или пържени яйца!

 2. Стефания 28.10.2018 at 7:38

  Цяла технология и наука в изпичането на тиганите … То мазане, миене, жулене с четки, пак намазване, подсушаване, печене, миене, пак мазане, пак подсушаване, пак печене …. Е ми извинете, ама няма да си го купя.

 3. nick 23.11.2018 at 14:59

  То и при черната стомана е така, пак има сезониране като процедура. Чугуна и високовъглеродната стомана са така, каквато и марка да са и ако ще от Кореком 😉 да са купени.
  Иначе Mauviel 1830 с еклипс покритие, ама не става да замести чугуна при месото.

 4. Svetoslav 27.11.2019 at 20:28

  Здравейте, техниката при омлети, яйца на очи и т. н. е по-ниската температура! Евентуално може да ползвате и малко повече масло. Имаме немски и френски карбонови тигани, яйцата се пътзалят из тях, дето викат, като “хокейна шайба”. Палачинки – никакви проблеми. Има си известно приучаване, искат известно обгрижване, но много радват, а и са вечни. Нашите са от сурово желязо, нямат покрития, затова само риба в тях не съм пробвал, страх ме е да не се умиришат. Меса, картофи, зеленчуци… стават неповторими. Карбоновите и чугунените тигани са доста сходни, чугунът само дето е с повече въглерод и с по-грапава повърхност, по-твърд е и се чупи или пука за разлика от железния, който най-много да се изкриви.
  Мисля, че бъркате със съветите при обгарянето обаче. Мазнината трябва добре да се избърше, преди да се изпече съдът – било то във фурната или на газовия котлон. Така или иначе порите на желязото задържат мазнина. В моя опит дебелия слой мазнина води напротив до залепваща повърхност. Съответно не е нужно да се обръща надолу, защото няма какво да капе. Общо взето, трябва да изглежда като изтрит тиган, а не лъщящ. Вариантът с няколко повторни обгаряния на изтрит омазнен тиган е много по-добър. Руснаците казват, че полимеризацията ставала най-добре с ленено олио, но аз нямах успех с него. Беше отдавна, бях още зелен, сложих повече от необходимото, става много красиво черно, но след време покритието взе да се лющи. Повторно не съм пробвал. Понастоящем действам с такова от гроздови семки. Другата техника, която прилагам успешно на моите, е обратната, но е доста опасна: сипвам повече мазнина (около един пръст) и чакам да започне да пуши около десет минути. Рискът обаче мазнината да се възпламени, никак не е малък. След това изсипвам излишното олио, изтива и го забърсвам. Само преди дни си взехме ваш грилов тиган с емайлирано покритие, пекох същия ден тиквички и др. зеленчуци, нямах проблеми, нищо не ми залепна, чак сега прочитам, че и той трябвало да се обгори, мисля да го направя пак по “моя” метод. Като цяло майсторлъка при този тип посуда е уцелването на правилната температура. Тефлон и сие никога не бих купил повече.
  Дано съм помогнал на някого и щастливо готвене 🙂

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.