o KID EATING facebook

Как да накараме децата да ядат здравословно

Хранителните навици се научават още от ранна детска възраст и се пренасят и в зрелите им години. Под натиска на телевизионните реклами се заражда синдрома на “Мамо искам” от вредните неща. LAVA ще ви разкрие няколко начини и методи малките ни съкровища да обичат и предпочитат правилните храни.

LAVA България
LAVA България

На първо място, направете храненето специално. Дали ще сте на ресторант или ще поръчате храна за вкъщи, оставете избора за менюто на детето. Никой не обича да бъде третиран като по-малък и по-неопитен. Покажете му картинките и му кажете между кои храни да избира. Така ще му създадете приятно преживяване. И непременно бъдете добър модел за подражание. Купуването на пакетирани храни от будки и магазини не са добра алтернатива, тъй като децата виждат и възприемат всичко от родителите си. Ако Вие предпочитате чипсове и  ги похапвате пред малчугана, то и Вашето дете ще иска чипсове купени от лафката пред блока.

LAVA България
LAVA България

Един от начините да създадете отговорно отношение към стоките които се слагат в количката е да вземете децата си с Вас на пазар. Насочвайте ги към щандовете с плодове и зеленчуци и им показвахте как другите хора пазаруват такива продукти.

За да е щастливо Вашето дете изобщо не са му нужни пица, макарони, пържени картофки и замразени пилешки хапки. Високо преработените храни са едни от най-лошите варианти за вечеря. А всяко едно от тези неща може да бъде приготвено и вкъщи. Защо не предложите на детето си в даден ден от седмицата да правите заедно домашна пица? Така ще сте сигурни какво има в чинията му, а за малчугана, домашната пица ще придобие сантиментално значение и ще бъде предпочитана.

LAVA България
LAVA България

Детето трябва непременно да закусва. Това е най-важното хранене за деня и трябва да бъде най-голямото като количество. За повечето деца трябва да бъде около 500 калории и трябва да е балансирана. Това включва протеини, здравословни мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Но не забравяйте, че всичко в умерени количества е наред. Един ден от седмицата в който ще бъде разрешено да се похапват забранени продукти не е фатално. Така този ден ще бъде очакван, преживяването много по-приятно, а детето ще си изгради правилно отношение към храната.

LAVA България
LAVA България

И за финал, при никакви обстоятелства не използвайте храната като наказание. Тя не е стимул, а необходимост и ако я ползвате за осъществяването на Ваши собствени цели, детето ви със сигурност ще намрази определени храни. Да яде вашето дете здравословно е от особена важност за неговия пълноценен растеж и имунитет, така че бъдете внимателни в избора на менюто.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.