bigstock Woman 2856839

Как здравословната храна влияе на вашето психично и емоционално здраве

Motivation Effect On Mental And Physical Health
LAVA България

Всички знаем, че правилното хранене може да ни помогне да достигнем желаното тегло и да избегнем жестоки здравословни проблеми. Една диета, обаче влияе както на теглото ни, така и на нашето настроение и на това как се чувстваме. Проведени са изследвания върху типичната западна диета, която е пълна с червени и преработени меса, пакетирани храни, фаст фуудс и сладки закуски. Всичко това води до високи нива на депресия, стрес, биполярно разстройство и безпокойство. Ядейки нездравословно, освен нежелано тегло, вие можете да си докарате и здравословни проблеми, ментални неразположения и разстройства. Класифицирани като такива са синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, алцхаймер и шизофрения.

Чугунени тенджери, тигани и съдове LAVA
LAVA България

От друга страна, ядейки повече плодове и зеленчуци, готвейки храната си вкъщи и намалявайки своите мазнини и прием на захар, можете да повдигнете настроението си, да се справите далеч по-лесно със стреса и да намалите риска от психични проблеми. Ако вече сте били диагностицирани с ментални проблеми, доброто хранене може да помогне вашите симптоми да се сведат до минимум и да върнете контрола над живота си.

Благотворните за настроението храни са вече общо известни, както и вредните такива. Зависи изцяло от Вас, дали искате да продължите да излагате на стрес организма си или да започнете да живеете правилно и здравословно.

Да превключите на здравословен режим не означава непременно да се откажете от храните на които се наслаждавате и като цяло всичко любимо. Не е необходимо да сте перфектни. Нужно е да правите малки и плавни стъпки по пътя на здравето. Планирайте менюто си предварително за през деня, когато пазарувате, избягвайте щанда с чипсовете, а когато Ви се дояде шоколад, изяжте 2 блокчета, а не целия.

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.