хранителен режим

Перфектният хранителен режим – колкото трябва, когато трябва

Принципно на никого не е лесно да влезе в някакъв хранителен режим, особено ако е свикнал пред телевизора да изяжда по три опаковки чипс, а през работния ден, без бисквита или шоколад на бюрото да се чувства непродуктивен. Истината обаче е, че далеч не е толкова трудно да спазваш хранителен режим, колкото изглежда. А и веднъж започнеш ли, няма как да се откажеш от него, понеже се чувстваш добре.

хранителен режим
LAVA България

Всички знаем правилата. Трябва да се хапва по нещо на всеки 3-4 часа, много вода и прочее. Това обаче изобщо не значи на всеки 4 часа да изяждаме по една вафла и когато тотално пресъхнем да погълнем един литър вода на екс.

Всички диетолози съветват, преди чая, кафето, храната и каквото там приемате сутрин да изпиете една чаша вода. Тъй като много витамини са водоразтворими, това ще помогне на организма да абсорбира по-добре хранителните вещества от закуската. След водата е време за кардио. Не, не става въпрос за един час бъхтене на гладен стомах, а за обикновена разходка от 20 минути. Или пък скачане на място и дори малко тичане ще активират енергийните запаси на тялото. Чак след това е време за закуската. Препоръчва се овесена каша с обезмаслено мляко и малко ядки. След това може да си похапнете и половин чаша плодове, от които ще си набавите нужното количество витамини, фибри и антиоксиданти.

хранителен режим
LAVA България

Час след закуската е време за чаша вода. След още час се протегнете и се разходете. Добре е да се разтъпквате на всеки час – час и половина. Да, всички ходим на работа, достатъчно е да отидете до съседната стая, да обиколите коридора или пък да слезете по стълбите. Все ще се намери причина за разходка.

Към 11:00ч. е време да похапнете, за да избегнете преяждането на обяд. Добър вариант е примерно една ябълка или пък шепа ядки. Кофичка кисело мляко с някакви дребни плодове, също е добър вариант, като гледайте да ядете възможно най-бавно. Половин час по-късно, пийнете чаша вода, а след това, може и някакъв мултивитамин.

За обяд си направете салата от зелени листни зеленчуци, като от тях са ви необходими много, а след това прибавете домати, моркови, чушки, гъби, малко авокадо. Накрая завършете с риба тон, пиле, пуешко, боб или леща. След като похапнете, пийнете и вода.

хранителен режим
LAVA България

Час след обяда, пак е време за вода и разходка, след още един следобедна закуска. Киселото мляко със зърнена закуска е чудесен вариант, но бихте могли да го замените и с парченце черен шоколад или пък банан.

Когато си тръгвате от работното място, ако не сте много далеч, най-добре се приберете пеша, за да се насладите на по-дълга, здравословна разходка. Ако сте намислили да тренирате, още по-добре. Хубаво е преди вечеря, редовно да извършвате някаква дейност, без значение дали ще обикаляте градинката пред блока или ще тренирате във фитнеса. Когато човек е активен, прекарва далеч по-малко време в кухнята.

хранителен режим
LAVA България

Когато дойде време за вечерята, най-добре да я стартираме със супа. Тя ще напълни стомаха ни и няма да преядем толкова с основното. След нея е хубаво да изберем умерена порция от печена сьомга, примерно и да добавим броколи или спанак, както и половин чаша кафяв ориз. Ако не ви се яде риба, може да изберете паста или пилешко.

За десерта идва време, едва час след вечерята. Можете да изберете лъжица течен шоколад, поръсен върху чаша плодове или пък парченца ябълка с мед и портокалов сок. Час  по-късно е време за лягане. Да не си забравите и чашата вода. Не забравяйте, че е важно да поспите поне 7-8 часа.

Виждате ли? Всъщност, да живееш здравословно, спазвайки хранителен режим, далеч не означава да си постоянно гладен.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.