подуването в корема

Храни, които помагат да се справим с подуването в корема

Причините за подуването в корема са много и различни. Най-честите са преяждане, недоспиване, алергии, нетърпимост към лактозата, лошото храносмилане, а при жените и предменструалния синдром. Специално пък при мен, само мисълта за торта ме кара да се чувствам подута, защото знам, че не просто не мога да й откажа. Аз трябва да я изям всичката. Освен това, когато се сетя за въпросното сладко изкушение, го искам непременно и веднага. И колкото повече се бави, толкова повече го искам, докато накрая не стане нетърпимо, не се събудя в три сутринта да си направя негърче и не си го изям всичкото сама. Хубаво че тавичката ми е малка.

подуването в корема
LAVA България

Храни, които помагат да се справим с подуването в корема:

  • Вода

Водата е добра за всичко и по всяко време. Вместо количка, пийнете си чаша вода. Ако не я харесвате, овкусете я с резенче лимон.

  • Диня

Динята съдържа 92% вода в себе си. Тя е естествен диуретик и източник на калий, а калият е в голяма помощ за контрол над подуването. Както разбрахме и малко по-горе – водата също.

  • Кисело мляко

Ако пиете често млечен шейк, заменете прясното с обезмаслено кисело. То със сигурност ще подобри симптомите с подуването, тъй като е предварително разградено и млечната захар в него вече е съборена, което го прави лесно усвоимо от организма.

подуването в корема
LAVA България
  • Стафиди

Сушените плодове заемат много по-малко място в стомашно-чревния тракт. Те са много по-лесно усвоими за тялото ни, отколкото суровите плодове, а това намалява подуването.

  • Джинджифил

Подуването в корема може да бъде избегнато и с чаша джинджифилов чай. Той помага газовете да се разсеят, а храносмилателната система да се успокои. Бихте могли да си го хрупате и в суров вид или под формата на добавки. Във всички случаи е леко пикантен.

  • Банан

Бананите са богати на калий, а той трябва да бъде в равновесие с приема на натрий. Ако коремът ви се е подул заради твърде много сол, изяжте един банан и всичко ще е наред.

подуването в корема
LAVA България
  • Розмарин

Тази прекрасна билка ще запази вкуса на храната и едновременно с това ще предодврати подуването на корема. Спокойно можете да замените пипера, чесъна и сосовете с набор от здравословни билки.

  • Куркума

Тя е една от най-обичаните подправки в Азия и се ползва за лечение на разстроен стомах. Предотвратява подуването, изключително ароматна е и дава страхотен жълт цвят на храната.

подуването в корема
LAVA България
  • Ориз

Оризът и брашното от ориз са чудесни заместители на овеса, картофите, царевицата и пшеницата, защото те се смилат напълно в тънките черва.

  • Селъри

То регулира движението на червата и контролира отделянето на газове, а благодарение на високото си съдържание на вода, то детоксикира тялото.

подуването в корема
LAVA България

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.