s38943958

Спорт за всички

Вече измина пета година от както се каните да започнете тренировки. Минахте през таебото, танците, пауър пъмп, та стигнахте чак до пилатеса. По телевизията. Гледате си от дивана и всяко “утре” е започвам, обаче “утретата” минават, а вие все така си стоите пред телевизора на дивана и се каните да заживеете активно. А да сме в кондиция и добра форма е важно за всяка възраст. И колкото повече напредват годините, толкова по-важно става. Физическата активност подобрява качеството на живота и предпазва от различни болести. Ето няколко съвета от LAVA как да изберете подходящия спорт.

Преди всичко, най-важното е да си изберем спорта, пасващ на темперамента ни. Трябва да отчетем дали прекарваме деня седнали на бюрото в офиса или сме на крак часове наред. Искаме ли да отслабнем или просто да се раздвижим и премахнем стреса. Когато си избираме спорта, трябва да видим, увличаме ли се по различни нестандартни изкуства и дали просто не искаме да поплуваме и потанцуваме.

LAVA чугунени тенджери, тигани и съдове
LAVA България

Преди да тръгнете към залата, LAVA препоръчва да си зададете следните въпроси:

  1. Защо отивам?
  2. Да натрупам мускулна маса ли искам или да отслабна?
  3. Искам да премахна болката в ставите?
  4. Искам повече гъвкавост и пластичност?
  5. Искам да се запиша в групови спортове за социални контакти?
  6. Да подобря координацията и рефлексите ли искам?
  7. Или да намаля стреса, да преборя депресията и подобря съня си?

LAVA ви насочва към следните спортове:

Ходене пеша.
Разходките не граничат с възраст. При тях няма рискове от упражнения, но да се помни, че трябва да се правят всеки ден в определен час, защото ритъмът е важен почти колкото самата тренировка. Когато сме по-млади е необходимо да се ходи с енергично темпо, а не просто сме тръгнали на разходка, защото тогава има лечебен ефект.

LAVA чугунени тенджери, тигани и съдове
LAVA България

Танци.
По целия свят има какви ли не танцови клубове. Причините са две – спортуваме и е забавно! А и са подходящи за всички възрасти. Но все пак, трябва да се внимава. На танци се ходи не повече от 2-3 пъти седмично, според натоварването. Трябва да пазим коленете и глезените си.

Джогинг.
Той също е подходящ за всички. Особено когато си прехвърлил четиридесетте и може да се практикува по 3-4 пъти седмично.

Ветроходство.
Хубаво е да се започне още в младежка възраст и се практикува в много варианти. То развива координацията и усещането на баланс, а рисковете са свързани с наранявания на рамото и гърба.

LAVA чугунени тенджери, тигани и съдове
LAVA България

Плуване.
Идеален спорт за тонизиране и раздвижване на мускулатурата. Укрепва всички мускулни групи и стените на вените, възстановява еластичността на кръвоносните съдове. Препоръчва се да се практикува от 3 до 5 пъти в седмицата, стига да ви стига времето. Не е задължително да сте плувци, единственото което Ви е нужно, е да помните, че плувате за здраве и тонус.

Аеробика.
Има степ аеробика, водна аеробика и какви ли не още. От вас зависи да изберете на какво Ви се ходи. Това е един от най-безопасните и  приятни спортове. Редовното й практикуване подобрява кръвообращението, укрепва сърцето и дихателната система. Помага да се разтовари гръбнака и формира правилна стойка на тялото. Степ аеробиката прилича и на танц. Точно това я прави така харесвана. Препоръчва се до 3 пъти седмично, като след това следва задължително един ден пълна почивка.

И така, Вие какво си избрахте?
Ако Ви е допаднала споделената информация, моля харесайте нашата Facebook страница от ТУК.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.