104.1jpg

Халва – полезното лакомство

Популярна от векове, тахан халвата е едно от най-полезните на света лакомства. Тя е разпространена както на Балканите, така и в Ориента и можем да намерим множество подвидове от вълшебната храна, но основните са само два – слънчогледова тахан халва и сусамова тахан халва. Хубавата халва е напълно суха и има влакнеста, но трошлива структура.

LAVA България
LAVA България

Освен че притежава изключителен вкус, халвата примамва своите любители и с още качества, а именно че е незаменима при рязко понижаване на телесното тегло, анемия, туберкулоза, хронични белодробни нарушения, изискващи висококалорично хранене и инфекциозни и други заболявания, протичащи с висока температура.

тахан халва
LAVA България

В състава на слънчогледовата халва влизат растително масло и слънчогледов тахан. В семената на слънчогледа се откриват около 20% белтъчини, 25% въглехидрати и 1,5% дъбилни вещества. В слънчогледовата тахан халва се откриват ненаситени мастни киселини, което я прави подходяща за слаби хора със сърдечни проблеми. Тя помага при възстановяване след тежко и изтощително боледуване, а народната медицина я препоръчва при язва на стомаха, дванадесетопръстника и хроничен гастрит.

LAVA България
LAVA България

Халвата е лакомство, което целящите да отслабнат не смеят да си позволяват често, но специалистите диетолози твърдят, че тя подмладява и съживява организма, укрепва нервната система, подобрява кръвообращението и независимо от висококалоричността й, дори отслабващите могат да си позволят по 50гр ма ден. Желателно е това да става преди обяд, за да може до края на деня организмът да е усвоил и разградил приетото количество захар. Така че ако Ви се прияде нещо сладко, LAVA Ви съветва да предпочетете халва, а не вафла.

LAVA България
LAVA България

В халвата се съдържат протеини, натрий, калий, калций, мед. магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини. Семената от слънчоглед, фъстъци и сусам от които се правят видовете халва съдържат витамини А, Е и витамини от група В. Те са необходими за растежа и зрението, сърдечно-съдовата система, подобряват паметта  и укрепват имунната система, което прави халвата изключително полезна за подрастващите.

LAVA България
LAVA България

Сусамовата халва се прави от семената на растението сусам. Самият тахан, необходим за направата на халвата представлява каша от смлян и печен сусам. В неговите семена се съдържат 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17% разтворими въглехидрати. Сусамовият тахан не отстъпва по никакъв начин на зехтина. Той е изключително полезен за кръвоносните  съдове, а в състава му се откриват повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята, а най-прекрасното е, че е богат на аминокиселини.

LAVA България
LAVA България

Сусамовото масло е мазнина, която напълно се усвоява от организма. 100г. сусам внасят в организма около 30г. белтъчини, 60г. мазнини, 20г. въглехидрати, 4г. влакнини и 2,3 оксалати. В сусамовото масло се съдържат 644кал. и точно поради тази причина тя се препоръчва при изтощение на организма и стрес. Поради наличието на захар и многото калории, сусамовата халва не се препоръчва на пациенти с диабет или подагра.

 

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.