изтеглен файл

Хронодиета – хапвай каквото си поискаш!

Хронодиетата е един от най-известните методи за отслабване. Дори и да сте на различен вид хранителен режим, той все пак от части се припокрива и с този, тъй като се храним регулирано и в определени часове. Какво точно представлява хронодиета? LAVA ще Ви обясни, веднага.

Това е метод за хранене, който определя в определени часове какво да консумираме. С други Untitled  В различните часове от деня, организмът произвежда различни ензими и ако се храним с това което трябва, той ще усвоява храната бързо и вместо да се смятат калориите, просто ще следим часовника.

intermittent-fasting-leangains-health
LAVA България

Според учените, най-доброто време за сутрешна закуска е малко след 7:00ч. Ако трябва да сме съвсем точни 7:11ч., а обядът е най-добре да се хапне в 12:38ч. Вечеря по-късно от 19:00 не бива да се приема, като най-доброто време е 18:14ч.

За първото хранене за деня са особено подходящи макаронените изделия, овесените ядки и белтъчините. Един омлет би е отразил прекрасно на Вашия организъм. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати и това ги прави неподходящи за вечеря или похапване между храненията. През първата половина на деня могат да се ядат плодове и продукти съдържащи скорбяла. А ако не можете да се лишите от бисквитка или шоколадче, то хапнете си, но преди 15:00ч.

За леката закуска преди обяда са подходящи сливите, кивита, ябълки, круши, но не повече от два плода. В случай, че се стремите да намалите теглото си, обаче, добре е плодовете да влизат само в основното Ви хранене.

HE_clock-on-plate-thinkstock_s4x3_lg
LAVA България

Обядът, както вече казахме, е най-добре да се състои в 12:30ч., но може да лавирате между 12:00ч. и 15:30ч. Той може да се състои от различни продукти, съдържащи скорбяла, белтъчини, зеленчуци и мляко. Ако обядвате след 16:00ч, обаче вече са Ви позволени само моркови, цвекло, тиквички и като цяло зеленчуци и нищо друго освен зеленчуци. По време на основните хранения мазнината е позволена, но само растителна и да да не бъде повече от една супена лъжица зехтин, примерно. Основното задължително трябва да бъде придружено и от зеленчукова салата.

За следобедна закуска е добре да се ядат мляко и млечни продукти, месо, извара, яйца, кашкавал и др. Вече парче пилешки гърди или сандвич с кашкавал са разрешени.

nutrient-timing
LAVA България

За вечеря са подходящи меса като телешко, сьомга или друг вид мазна риба, говеждо, пилешко, пуешко или заешко. Те съдържат малко мазнини и няма да повишат теглото Ви. Най-добре е да избираме такъв вид месо, при чието приготвяне мазнините ще се стопят. Най-добрата гарнитура за него са зеленчуци. Това е и най-подходящото време за консумация на алкохол, макар и с ясното съзнание, че организма ще се заеме първо с неговото преработване, а белтъчините и мазнините ще си задели за после.

Истината е, че в хронодиетата няма забранени продукти. Просто трябва да се ограничават полуфабрикатите и консервите. Тук е позволен дори шоколадът, стига да не се прекалява с него. Можем да ядем абсолютно всички свои любими храни, стига да спазваме часовете за приемане на подходящата храна и не прекаляваме с нея. Това са удоволствия, от които никой не бива да се лишава.

 

 

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.