черимоя

Черимоя

Черимоя, значително се отличава от останалите тропически плодове. Заедно със своят уникален вкус, прекрасен аромат и изключителен външен вид, тя бива наричана още перуанска златна ябълка. Чримоя не само, че си заслужава да бъде опитана, но и да заеме достойно място в здравословното хранене.

Черимоя е плодът на дървото Анона Черимола. Тя расте в долината на Андите над 1500м. надморска височина. Можем да я срещнем в Колумбия, Перу, Калифорния, Австралия, Южна Испания, Италия и други топли страни по света.

черимоя
LAVA България

Още от средновековието, черимоя бива пренасяна в различни части на света и се отглежда като декоративно растение, с което са украсявали паркове, градини, дворци и домове, заради нейната красота и изключителен аромат. Дървото достига до 10 метра височина и има дълги листа, покрити с власинки. Самият плод, може да достигне до 2-3 килограма, има зелено – кафява матирана кожа с грапава повърхност. Сърцевината  й е с кремав цвят, а вътре в нея са разположени около 10 или 20 семена, които са много отровни. Самият и вкус е сам по себе си уникален – нещо средно, между банан, ананас, манго и ягода.

черимоя
LAVA България

Хранителните качества на черимоя са много. Тя е богата на витамините А, С, Е и В6, минералите калий, натрий, фосфор, калций, магнезий и други. От киселините  в себе си съдържа аспарагинова и глутаминова киселина, лизин, тироьин и други полезни вещества. В 100гр. черимоя ще открием точно 75 ккал; 1,6гр. белтъчини, 0,7 мазнини (моно и поли ненаситени); 18гр. въглехидрати и 3гр. фибри.

черимоя
LAVA България

За да си хапнем от този приказен плод е необходимо да отделим кората от вътрешността. След това се разрязва и се отстраняват черните семена, които в някои страни се ползват за унищожаване на паразити. Може да се консумира директно или да се гарнират с нея различни десерти, като сладоледи, плодови салати, торти, кремове, конфитюри и други. Кората на черимоя е фина, а сърцевината много мека и нежна. Тя не издържа дълго и се транспортира трудно. Когато кората й започне да пожълтява и омекне, значи плодът е зрял. Естествено узрялата черимоя на дървото е много по-вкусна от откъснатата и узряла изкуствено. В българската търговска мрежа почти не се открива.

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.