Fotolia 55126061 Subscription Monthly M

Диета за повече енергия

Уморихте ли се да бъдете изморени? Четириседмичната диета на LAVA за енергия Ви дава инжекция от всички съставки, препоръчителни за презареждане на батериите. Зависи от какво организмът Ви  има нужда е възможно да загубите тегло или да натрупате мускулна маса.

Как работи диетата?

Чистите храни са правилният избор и това от което всъщност се нуждае тялото Ви, за да работи добре храносмилателната система и да може организмът Ви да си взима само това което му е нужно, без да задържа отпадъците и да ги складира в мастните депа.

Диетата за енергия е разделена на две фази, всяка от която трае по две седмици. Първата се фокусира върху това да прочисти тялото, а втората да изгради складове с енергия. Всяка фаза има план на дневното меню и съчетания, които ще Ви помогнат да следвате диетата.

LAVA България
LAVA България

През първата фаза трябва да изхвърлите всички стимуланти, като кофеин, алкохол, захар, преработени храни и червено месо, заменяйки ги със сокове от свежи плодове, билкови чайчета и пълнозърнести храни. Всяка неделя трябва да планирате вашето меню за седмицата. Сгответе си супичка и яхния, която да стои в хладилника за бързи вечери през седмицата. Пийте по чаша топла вода с лимон или една супена лъжица ябълков оцет, плод и зеленчуков сок преди закуска и два литра вода или билков чай през деня. Яжте малка салата преди вечеря всяка нощ. Червеното месо е забранено, също както пшеницата и млечните продукти.

Втората фаза трябва отново да се въведат пълнозърнестите култури, червеното месо и млечните продукти в менюто. Трябва да ядете повече въглехидрати. Дайте си време между храненията. Дъвчете бавно и не разреждайте храносмилателните си сокове с напитки по време на храненето.

Заедно с преосмислянето на хранителния си подход, вие също се нуждаете да дадете на тялото си достатъчно време да се отърве от стреса. Помислете дали да не започнете някакви упражнения, да удължите съня си, да управлявате стреса и да видите дали можете да увеличите вашите спортни занимания и активности като стречинг, хобита и медитация.

LAVA България
LAVA България

Препоръчителните храни следните:

Плодове и зеленчуци. Звездните храни са всякакви салати, включващи цикория, кресон, артишок, моркови, целина, червено цвекло, зелен грах и фасул, кълнове от люцерна, праз, лук, броколи, карфиол, зеле и брюкселско зеле, плюс грейпфрут, ябълки и круши.

Бобови култури: Хапвайте редовно боб, грах и леща. Ядките и посевите също са важни за диетата (особено леленото семе, слънчогледови семки и таханът). Наблягайте на пълнозърнестите и богати на въглехидрати храни. Добър избор на такива са овес, елда, ечемик и кафяв ориз. За вечеря, въглехидратите е добре да се избягват, освен ако не спортувате активно или работата Ви е свързана с много физическо натоварване. При напитките възможностите ни се свеждат до вода, билкови чайове и житен сок.

Сред протеините, най-добрият избор са яйца, тофу и морска храна, независимо дали е прясна или замразена, както и постното месо, като пилешки гърди, без кожата и органична, нискокалорична кайма.

LAVA България
LAVA България

Храните и напитките които трябва да ограничим по време на диетата включват кравето мляко и кравето сирене. През третата и четвъртата седмица, изберете козе и овче мляко и сирене и нискомаслено кисело мляко. Алтернативите включват и соевото, оризовото и овесено мляко. От друга страна, пшеницата трябва да се избягва само по време на първа фаза. Пробвайте да я замените с ориз и елда. През втора фаза можете да включите пълнозърнестия и соевия хляб както лененото семе и ръжта.

Храните които със сигурност трябва да избягваме са следните: Масло, маргарин и евтини масла. Вместо това, изберете семена и храни, в които няма транс мазнини. Такива са таханът и авокадото. Заменете маргарина с висококачествени масла като зехтин. Стойте далеч от захарните продукти като шоколад, близалки, безалкохолни напитки и изкуствени подсладители. Вместо това, опитайте ечемичен малцов сироп, нектар от агаве и чист кленов сироп. Храните и напитките на които трябва да наблягате са руколата, храни на зърнена основа, заместители на кафето, като вода, билкови чайове и плодови и зеленчукови сокове.

Тайните на успеха: 

  • Прекарвайте по десет минути всяка неделя в съставяне на план на вашето седмично меню и напишете списък с покупки. Не е нужно да мислите всеки ден за това какво ще ядете. Това ще направи диетата Ви лесна и не чак толкова времево ангажираща.
  • Може би по време на диетата ще жадувате за някои от храните, които сте изключили от менюто си. Опитайте се да устоите. Дръжте ги вън от дома си и потърсете техни здравословни алтернативи, които да имате под ръка.
  • Запомнете, че това не е тест. Това е нещо прекрасно и Вие го правите само и единствено за себе си.
LAVA България
LAVA България

Идеи за меню, което дава енергия:

Закуска

  • Две бъркани яйца с магданоз, босилек, спанак и нарязани на кубчета чушки.
  • Пълнозърнест, ръжен или от лимец хляб с комфитюр.
  • Топла киноа с плодове.

 

Обяд

LAVA България
LAVA България
  • Царевична тротила с яйца на очи или пиле на пара, кълнове от люцерна, цвекло и малуля.
  • Печени сладки картофи с фасул, домати и мис зелена салата.

 

Вечеря

  • Печени калмари с кафяв ориз и зеленчуци.
  • Печено пиле с моркови, краставица, каперси, микс зелени салати, зелен лук, магданоз и дресинг от горчица, бяло вино и оцет.

Закуски между храненията

  • Ягодов шейк
  • Домашни пуканки

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.