глад

Глад. Как да се отървем от неприятното чувство.

Всеки ден, където и да се намираме ние водим постоянна борба със себе си и организма си. Особено ако се опитваме да свалим някое и друго кило или пък да се поддържаме такива каквито сме станали в резултат на тежка диета, господин Глад се намърдва в живота ни  и се превръща в гербова марка на дупетата ни. За щастие с всеки изминал ден, учените правят нови и нови открития в областта на храненето, които ни дават възможност да се справим с неконтролируемия глад. Апетитът и ситостта се регулират от цял куп системи в човешкото тяло, като челните позиции заемат мозъкът, стомахът и червата. Въпреки че да контролираш глада си без да изяждаш по цял тон храна на ден изглежда трудно, съществуват няколко общовалидни и лесни за следване правила, които ще ви помогнат да контролирате глада и същевременно да приемате по-малко калории, без компромиси с количеството храна. Продължителното дъвчене помага по-бързото засищане и поради тази причина, твърдите храни са и по-засищащи от течните. Проучване е доказало, че една ябълка засища много повече от чаша ябълков нектар, въпреки че за неговата направа са изразходвани повече от една ябълка. Той пък от своя страна е много по-засищащ от ябълковия сок, за когото са използвани още повече плодове.

глад
LAVA България

Глад, глад, глад, глад…

Според диетолозите, храната която изисква повече дъвчене стартира храносмилателните процеси и отделянето на храносмилателните ензими. Това е първата стъпка към засищането. Доброто дъвчене на храната забавя и намалява консумацията на излишни калории. Ябълките съдържат в себе си ценни фибри, които са незаменим помощник в борбата с глада. Въпреки че принципно течните калории премахват много по-трудно чувството на глад, съдържанието на вода в храни, като плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти могат да спомогнат много за да ядете по-малко калории, без да се ограничавате в порциите. Като за начало можете към основното ястие да прибавите зеленчуци, сладоледът да не е купен, а да сте си го направили сами и дресингът да е направен от нискомаслени млечни продукти, а не от сметана, олио и майонеза.

глад
LAVA България

Глад!

 Нека отдадем заслуженото и на фибрите. Те са неизменна част от  нашия здравословен начин на живот. Течните фибри особено, играят много важна роля за по-бързото засищане, понеже образуват воден слой в стомаха, който забавя изпразването му. Това води до по-бавна абсорбация на захари и предодвратява резките промени в нивата на кръвната захар, основни виновници за перманентния глад. Източници на разтворими фибри са овесените ядки, ръжта, ябълките, ягодите, морковите, лука, сладките картофи, гроздето, портокалите, прасковите, крушите и други. Неразтворимите фибри също са изключително полезни, тъй като за тях е необходимо повече време за тяхното сдъвкване. Освен това, те са и много обемисти, което кара човек да чувства ситост. Такива се съдържат най-вече в пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. За да си поддържаме теглото или да отслабваме е необходимо да приемаме и крехки белтъчини. Консумирането им освобождава повече хормони на засищането стабилизира кръвната захар. Добри източници на протеин са пилешкото месо, рибата, крехкото червено месо, нискомаслените млечни продукти и яйцата.
глад
LAVA България

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.