хитрини

Малки домашни хитрини

Има си мънички хитрини, които ни помагат ежедневно в домашния бит. Някои от тях са всеизвестни, като например, че прозорци се мият най-добре с оцет и вестници. Никакъв “Медикс” няма да ни спаси от замазване на стъклената повърхност с парцала, без хартиения помощник, но има и други които не са чак толкова разпространени. Например знаехте ли, че вкуса на какаото ще се подобри значително, ако преди да го сервираме добавим няколко капки лимонов сок? Точно поради тази причина, LAVA България реши да събере на едно място всички известни й домашни хитрини.

хитрини
LAVA България

Знаете ли, че кърпите отново ще станат меки на допир, ако от време на време ги потапяте в разтвор от вода и оцет? А че когато килимите Ви изгубят свежестта си, ако го изчеткате със сапунена вода и пак оцет ще стане като нов?

Обичате ли да пиете кафе? Подсилете аромата му, като преди да заври прибавете няколко прашинки сол. Ако сте си опарили езика с горещ чай или кафе, подръжте в устата си малко сода бикарбонат за няколко минути и болката ще отшуми по-бързо.

На протеинова диета ли казахте че сте? Ако докато варите яйцата си за сутришната закуска поставите на дъното на тенджерата обърната с дъното нагоре чинийка. Така вероятността да се спукат се свежда почти до нулата. За да не Ви се разливат жълтъците, когато пържите яйца на очи, посолете с мъничко сол загрятата мазнина и чак след това изсипете яйцата.

хитрини
LAVA България

Рибата се размразява само и единствено в студена вода. Чистенето й също се осъществява в студена вода, но този път течаща. След това веднага трябва да се подсуши с кърпа и да се напръска с пресен лимонов сок. Трябва да престои 15 минути в хладилника и да се подготви. Така тя ще стане по-вкусна. За да отстраним по-лесно рибните люспи, трябва да я полеем с оцет и да я оставим да престои. В случай, че рибата мирише на тиня, тя трябва да бъде измита със силен солен разтвор.

Обичате ли градинарството? Поливайте цветята си само с престояла вода. За да станат блестящи на стайните растения блестящи, трябва да ги изтривате с гъба, напоена с мляко или бира.

За да почистите микровълновата фурна, без да влагате много усилия, просто трябва да сложите в купичка с прясно изцеден лимонов сок, разтворен във вода. Пускате я за пет минути на пълна мощност и мръсотията ще се предаде без бой на гъбичката.

хитрини
LAVA България

Дразнят ли ви кръглите петна по покривката, оставяни от каната с водата? Ако намажете ръбчето на гърлото й с малко масло, ще се отървете завинаги от този проблем. За да се отървем от неприятната миризма от боклука под мивката в кухнята, преди да изхвърлим обелките от плодовете, зеленчуците и утайката от кафето, трябва да ги увием във вестник, а дъното на термоса пак ще светне като ново, ако го оставите за една нощ съда пълен с вода и бакпулвер.

 

хитрини
LAVA България
хитрини
LAVA България

Изпраните и изгладени дрехи винаги изглеждат прекрасно. Когато обаче тръгнем на тридневна екскурзия, в сака няма място за ютията, а дрехите ни са заприличали на хармоника, пак има решение, криещо се в дребна домашна хитрина. Закачете блузата си над ваната и пуснете топлата вода на макс. От парата тя ще се опъне. За да съкратите процеса с гладенето пък, под калъфа на дъската за гладене, поставете алуминиево фолио. Ютията се движи много по-лесно по този начин, а фолиото допълнително усилва топлината отдолу, което допринася допълнително за крайния резултат. По металната повърхност на ютията, тази с която гладите, са полепнали разни гадорийки? Няма проблем – с домашните хитрини всичко е по-лесно! Просто хубавичко я посолете и я включете на макс. Минете върху някаква повърхност с нея и воала! Ютията пак е чиста! Петната от мастило и химикал пък се чистят най-лесно с памучен тампон, напоен със спирт.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.