матча чай

Матча чай – чаят на чайовете

Матча чай през последните години излезе от огражденията на японската чаена церемония и вербува европейския здравословен начин на живот. В днешната публикация ще Ви разкажем малко повече за него и защо е важно да го включите в менюто си.

матча чай
LAVA България

Макар не всички да са фенове на будизмът, източните науки и йогата, каквито сме ние, ползата от зеления чай е всепризната. При матчка чайят, за разлика от обикновения зелен чай се поглъщат и листата. Това е причината и матча чай да съдържа по-високи концентрации на катехини и витамини.

матча чай
LAVA България

Матча можем да открием в два вида – куича и усуча. Буквално се превеждат като “гъст” и “рядък” чай. И двата се използват за японскта чаена церемония, като се предпочита куича. Усуча се прави от чаени листа набрани от храсти, задължително по-млади от 30 години, докато куича се събира от първата реколта на храсти, които непременно са над 30 години. В чаената церемония, куича се прави с по-малко вода от усуча. Куича е естествено узрял и има сладникав вкус. Точно поради тази причина се прави по-гъст.

матча чай
LAVA България

Приготвянето на този вид чай е индивидуално и извън чаената церемония. Единственото правило е да не използвате вряла вода. Ако за първи път ще опитате матча чай, можете да направите 2-3 опита, преди да уцелите своята концентрация.

матча чай
LAVA България

В чаената церемония, куича е гъста като сироп. Ако направите по същия начин усуча, той ще бъде много тръпчив. Между двата вида матча чай съществува голяма разлика, освен в качеството и в цената. Ако не сте опитвали матча преди и имате избор, по-добре си купете по-евтиния вариант, а именно усуча.

матча чай
LAVA България

Матча чай се прави от попарените и изсушени листа на растението гиукуро. Стъбалцата и всички жилки са отделени. Чистата изсушена маса се стрива с камъни на много фин прах, който е с консистенцията на талк. Този чай е уникален японски продукт. Матча чай с най-високо качество се произвежда в областта Ужи Тауара. Освен с матча, тази област е известна и с производството си на шинча, сенча и гиокуро. Ужи Мист е район с перфектни условия за производство на качествени гиокуро и матча – мъглив климат, полегати хълмове и голяма температурна разлика през деня и нощта. Той съдържа 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките – всепризнати суперхтани. Някои го приготвят по традиционния японски метод с бамбукова бъркалка, докато други просто си поръчват модерното матча лате – напитка от матча и мляко. Зад океана, броят на кафенетата, които предлагат основно специалитети с матча расте главоломно. Причината за това е много проста – гората са уморени от вредните енергийни напитки и кофеина и търсяр нови вълнуващи вкусове.

матча чай
LAVA България

Напоследък, западният човек сякаш се стреми към душевен мир и съзерцание, но без да се налага да изостави удобствата на живота в големите градове. Запарването на няколко лъжички висококачествен чай у дома не изисква познаване на дзен будизма в детайли. Но все пак, най-големият проблем на матча да се утвърди на българския пазар е цената. В онлайн магазините цената за разфасовка от 30 грама чай варира между 30 и 70 лева грама. Ако все пак сте си взели от вълшебната напитка, като нас, ще са Ви нужни две неща – купичка и бамбукова бъркалка. Макар че може и без нея, ритуалния ефект няма да е същия. За плътен чай се използва една лъжичка за 110гр. вода. За лек чай се използва половин или четвърт от това количество. Първо се слага праха в купата, а едва след това се излива горещата вода. Четката се върти за да се разпени сместа, след което можем да го пием.

Бъдете здрави, щастливи и обичащи!

Намасте!

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.