постни содени гевреци

Постни содени гевреци

Автор: Виолета Матева

Продукти за постни содени гевреци:

  • 250 мл хладка вода
  • 1 ч л захар
  • 1 ч л сол
  • 400 г брашно
  • семена
  • 40 г сода за хляб
постни содени гевреци
LAVA България

Рецепта за постни содени гевреци:

За направата на постни содени гевреци е необходимо в сто мл. л. хладка вода, разтваряме маята, заедно със захарта и две супени лъжици брашно, за да стане кашичка и оставяме шупне. След като е готово, на работния плот си изсипваме необходимото количество брашно и си правим по средата кладенче. Сипваме разтворената мая в кладенчето и добавяме останалото количество вода, една чаена лъжичка сол и замесваме тесто. След като е готово го оставяме на страна, за да втаса 30 минути. Разделя се на десет топчета и от всяко се оформя геврече или хлебче. Сипва се в тенджерка с един литър вода и се оставя на котлона да заври. Добавя се содата, разпенва се и изключваме котлона.

постни содени гевреци
LAVA България

С решетъчна лъжица, гевречет та се изваждат едно по едно.  Нареждат се в подходяща тавичка, предварително застлани с хартия за печене и поръсваме със семена по наш избор. Сусам, мак, ким или микс и от трите е един перфектен вариант. Пече се на 180 градуса за 20 минути.

Весели празници и да Ви е вкусно!

2 thoughts on “Постни содени гевреци

  1. павлина 24.12.2016 at 13:14

    Къде в продуктите е записана маята,описана в начина на приготвяне на гевреците.Ако има мая постни ли са или содени?

  2. tania 04.01.2017 at 17:03

    Здравейте, Павлина. Тази рецепта ни е изпратена от наша читателка и сме я публикували така, както сме я получили. Вероятно е пропуснато да се посочи в продуктите маята. Иначе гевречетата са постни, защото нямат мазнина.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.