Спагети с песто от левурда

Спагети с песто от левурда

Софийски дъждовен ден. Температурите драстично паднаха и есента направо си дойде изведнъж. Е, вярно, че все още не са се извили снежни виелици, но след 35 градусови жеги, падайки до 8 градуса тази сутрин… Направо ни стана зимно. Прекрасен, предразполагаш организма към настинки, температурен шок. И се присетихме за благотворните качества на левурдата. Точно заради това, днешното ни кулинарно предложение е за спагети с левурдово песто! Вкусно, питателно, лесно за приготвяне и същевременно превантивни мерки срещу истинки. Насладете му се!

Спагети с песто от левурда
LAVA България

Продукти за спагети с песто от левурда

  • 100 г кедрови ядки

    спагети с песто от левурда
    За да видите продукта в нашия каталог, моля кликнете на снимката.
  • 80 г листа прясна левурда
  • 150 мл зехтин
  • сол
  • смлян черен пипер
  • 400 г спагети
  • 100 г настърган Пармезан

Рецепта за спагети с песто от левурда:

На първо място е необходимо кедровите ядки да се запекат на сух тиган до златисто. Заемаме се с листата от левурдата, които след като се измият и подсушат се нарязват на едри ивици. Поставяме вече запечените кедрови ядки заедно с левурдата в блендер и смиламе на еднородно пюре, като преди това сме изсипали зехтинът. Левурденото песто се овкусява със сол и черен пипер на вкус и оставяме на страна.

В подходяща тенджера се кипва подсолена вода и в нея варим спагетите, както е указано на етикета. След като спагетите са готови се отцеждат и се прехвърлят в дълбока купа. Прибавяме пестото, разбъркваме добре и разпределяме в чиниите. Поръсваме с пармезан и поднасяме веднага.

Спагети с песто от левурда
LAVA България

Левурдата е позната още и като див чесън или мечи лук. Това разтение е изключително популярно в цяла Европа, а индианците още от древността са го прилагали при заболявания като хипертония, астма, скорбут и отхрачващо средство. Незнайно защо, лечебните и вкусови качества на това вълшебно растение са пренебрегвани у нас. Левурдата е подходяща за салати, супи, сосове и какво ли не. Листата на растението, независимо дали са сушени или свежи са истинска витаминозна бомба за организма, зареждайки го с естествени антибиотици и безценни микроелементи. 

Спагети с песто от левурда
LAVA България
Спагети с песто от левурда
LAVA България
LAVA България
LAVA България

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.