Using Cast Iron on Glass Top Stove

Чугун върху стъклокерамичен плот. Какво трябва да знаете.

Някои хора уверено използват чугуна върху стъклокерамичните си плотове. Други се притесняват, че чугунените тигани могат да повредят току-що закупеният плот. Както всички знаем, този вид котлони са много популярни в нашето общество. Те са с модерен вид, блестящи и привлекателни. Естествено, повечето хора искат да поддържат стъклокерамичният си плот в перфектно състояние възможно най-дълго. Всяка драскотина върху него може да промени външният му вид като цяло и да бъде повод за разочарование.

Using Cast Iron on Glass Top Stove

Факт е, че дори при малка злополука може лесно да се надраска повърхността на котлоните. Ако плъзнете чугуненен съд по стъклената повърхност, със сигурност ще оставите силна драскотина върху нея. Въпреки това, много хора убедено твърдят, че използването на чугунени тигани върху стъклен плот е възможно. Това обаче трябва да се прави с голяма предпазливост. Големите и тежки тигани от чугун могат лесно да счупят вашият стъклокерамиен плот. Вярно е, че стъклените и керамичните плотове предлагат много предимства, особено ако ги сравните с всички налични традиционни видове печки. Тези два материала обаче имат своите особености при работа върху тях с чугунени съдове за готвене.

Как да предпазите стъкленият/керамичният плот

Знаем, че хората харчат много пари за красиви лъскави нови плотове от стъклокерамика. Повечето от тях се колебаят или дори отказват да използват чугунени тигани. Съществува страх от оцветяване, надраскване или дори напукване. Използването на чугунен тиган върху стъклената повърхност може да е достатъчно безопасно, ако го използвате правилно. За да защитите вашият плот, е необходимо да се вземат някои предпазни мерки. И така, как използвате чугун върху стъклен/керамичен плот? Ето някои отговори на този въпрос.

Не плъзгайте чугунените тигани

Екипът от кухнята на прочутите съдове LODGE в САЩ провежда серия тестове по повод въпросите за ползване на чугунените тигани върху стъклени плотове. Резултатите показват, че чугунените съдове за готвене са достатъчно безопасни за стъклени печки. Не бива обаче да го плъзгате или изпускате върху повърхността на плота. Иначе грубите ръбове и неравният чугун могат да надраскат повърхността на вашия стъклен плот за нула време.

Lodge LCC3 Cast Iron Combo Cooker Pre Seasoned

Поддържайте чист готварският съд от чугун

Използването на чугун върху стъклен плот е ОК, стига да го използвате внимателно. Много често има масло и други видове остатъци от храна по дъното на чугунените тигани. Това е нормално при готвене. Когато тези масла или залепнала храна се нагрят, те могат да се карбонизират като въглен и да оставят черен отпечатък върху вашият стъклен плот. За да избегнете този вид надраскване, трябва да премахвате и почиствате готварските съдове от чугун винаги и след всяка употреба. Почистете както вътрешността, така и външната повърхност и оставете да изсъхне преди следващата употреба. Почистете и изтрийте и мръсотията от вашият стъклен плот.

Чугунът се нагрява по-бавно

Газовият пламък загрява бързо готварските съдове от чугун. Електрическите плотове обаче се нуждаят от известно време, за да се затоплят. Препоръчваме ви да загреете съдовете си от чугун на ниско ниво и след това да го подложите на средно висока температура; това ще разпредели топлината равномерно. Първоначалното загряване на ниска температура е принцип и при използване на чугунените съдове върху индукционни плотове.

Плоско дъно

За оптимална работа при готвене върху стъклен плот, се нуждаете от чугунени съдове с плоско дъно. Повечето съдове за готвене от чугун имат неравна дънна повърхност, понякога с лека извивка. Затова те не винаги са подходящи за стъклен плот.

Размер

Обикновено препоръка за размерът на готварският съд е с около 2см по-голям от този на площта, която се нагрява на плота. Ако съдът е твърде голям, то топлината не може да се разпредели равномерно.

7

Груба повърхност

Повечето чугунени съдове са с груба повърхност, която може да надраска стъкленият плот. Изберете чугун, покрит отвън с цветен порцеланов емайл. Той заглажда порестата и груба повърхност на чугуна. Въпреки това, бъдете внимателни при употребата им върху плота. Вероятно  съдовете за готвене от неръждаема стомана са най-добрият избор за печка със стъклен плот. Задължително избягвайте алуминия, тъй като този вид съдове за готвене оставя сив отпечатък върху лъскавата стъклена повърхност.

2017 02 22 21.41.58

Заключителни думи

Ако сте внимателни при използването им, готвенето в чугун върху стъклен/керамичен плот е възможно. Затова спокойно вкарайте в кухнята си незаменимите съдове от чугун. Разбира се, можете да закупите съдове за готвене, които са по-подходящи за вашата печка със стъклен плот. Такива са съдовете за готвене от неръждаема или черна/сива стомана.  Те ще отговарят перфектно на вашите нужди.

Източник cookwarediary.com

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.