christmas food ifwx5itt 1

Как да се предпазим от преяждане на празничната маса

Прекрасна празнична вечер. Всички са се събрали около коледната трапеза, из улиците се носи ухание на тиква, канела, топли погачи, сармички и печено. Прозорчетата весело блещукат, а хората щастливо с поруменели бузки надигат чаши за поредната наздравица. Всичко това ни зарежда толкова много с положителни емоции и мигове! Но! Обикновено води и до още две, нежелани неща. Напиване и преяждане, което всъщност смачква иначе прекрасната поредица от празници. Точно поради това, LAVA България Ви съветва (а и себе си също убеждава) как да не преядете на Коледната трапеза, без да се ограничавате.

преяждане
LAVA България

Преди всичко, тук става въпрос за приоритети. Въпреки че вкусотиите по масата Ви карат да се чувствате като дете в лунапарк – чудите се на коя въртележка най-напред да се качите, знайте, че не е необходимо да си напълните чинията с от всичко по много. Вместо това си сложете само от любимата храна, достатъчна да Ви засити. И без друго, следващата маса е след няколко часа – оставете си място и за там.

И като казахме, че трябва да си оставите място, изобщо нямаме предвид да пропуснете обяда, за да можете да се натъпчете като прасе на вечеря. Бидейки гладни цял ден, прекаран в мечти за храната довечера, качественото преяждане е абсолютно неизбежно! А след това, единственото което се върти в главата е къде да се опънете скришно в хоризонтално положение и как незабелязано да си разкопчаете панталоните, защото внезапно са започнали да ви стягат.

преяждане
LAVA България

Ако все пак сте нямали възможност да си хапнете през деня, не поглъщайте наведнъж две поредни порции, а след първата, която е била непременно в малка чиния, си дайте време за почивка. Да, знаем, че все още умирате от глад, но много често, на мозъка са му нужни няколко минути, докато разбере, че е заситен. Осигурете му тези необходими минути, говорейки със съседа по място, пийте една чаша вода, вдигнете тост и ако все пак още сте гладни, може да си вземете парченце тиквеник и половин саралия от тези на мама.

преяждане
LAVA България

Освен от преяждане е хубаво да се опазим и от махмурлук. Тайната е в това да не пиете като за последно, тъй като с всяка една чаша алкохол, поемаме празни, ненужни калории. И в никакъв случай не пийте на гладно, тъй като доста скоропостижно ще ви удари в главата, а и ще изостри апетита тройно. Освен това, покрай натоварената програма, често забравяме да пием вода, . Алкохолът е главен виновник за дехидратация на организма, което от своя страна води до болезнен автър ефект. Така че за всяка чаша изпит алкохол, пийте и по една чаша вода. Обещаваме ви, че на следващия ден няма да сте махмурлия. Освен, ако не сте погълнали самички цялата кана с домашно червено вино. В този случай, с нищо не можем да ви спасим.

преяждане
LAVA България

Докато се храните, не нападайте само мръвките и сладкишите по масата. Зеленчуците не присъстват там само за цвят. Отдайте им почит в чинията си, заредете се с витамини, минерали и фибри и ще се заситите с по-малко количество и доста по-качествено.

След като вечерята приключи, убедете семейството да се разходите до площада, за да видите какво става там. Ясно е, че си е живо предизвикателство, но една разходка със сигурност няма да навреди на никого. Или потанцувайте малко на домашно. Просто се пораздвижете.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.