aromaterapia

Ароматерапия

Ароматерапията е едно от най-приятните и същевременно най-мощните средства за уравновесяване и въздействие върху организма. Произлизаща още от древността, ароматерапия представлява третиране с натурални аромати чрез масажи, водни бани и процедури или дишане. Ароматерапията е почти неразривен спътник с йогата и медитацията. Различните видове миризми и аромати влияят на различни чакри по тялото ни и зависи каква част осъзнаваме в конкретния момент, трябва да използваме и различно етерично масло.

ароматерапия
LAVA България

Уханието се излъчва от цъфтящите части на растенията, листата, клончетата или кората. Летящите компоненти на аромата попадат в организма чрез вдишване или допир на кожата. Те влияят на нашите жизнени процеси, работата на различните, отделни органи, менталното ни състояние, състоянието на духа и спокойствието. Ароматите са лечители и проникват бързо и сигурно в нашата система чрез кожата. Ако все още не вярвате и не сте сигурни в тяхната ефективност, можете да нартиете с малко чесън ходилото си. След известно време ще установите, че мирисът му ще се чувства във Вашия дъх.

ароматерапия
LAVA България

Нашето настроение също се влияе от ароматите. Ако до нас застане потен и зле миришещ човек, ние автоматично ще бъдем отблъснати от него и едва ли ще го свързваме с положителни мисли. Ако обаче сме в компанията на приятно ухаещ човек, мозъкът ни автоматично започва да отделя ендрофини и сме далеч по-благоразположени  към него, свързвайки го с нещо приятно. Усещайки благоуханието на цъфтящите липи, напечени от слънцето след дъжд, мислите ни веднага поемат в щастлива насока. Сред тихата поляна, отрупана с цъфтящи треви и цветя се усеща медената есенция на естествената природа и ние се чувстваме щастливи в единство с всичко наоколо. Тревогата бива отмита, гневът стихва, а умората изчезва.

ароматерапия
LAVA България

В градовете трудно можем да намерим такова райско, закътано местенце. На всеки му се иска да запази мириса на лятото и прекрасното настроение което носи мирисът на море. Да задържи ароматния миг на радостта и да се върне към него в студените, еднообразни дни на зимното ежедневие. Именно тогава търсим начин да си доставим от природните ендрофини у дома. Извличането на есенции от цветя по различни методики ни помагат за това.

ароматерапия
LAVA България

Ето и списък с някои от ароматите, подпомагащи бягство от лошите и натрапчиви настроения чрез ароматерапия:

 • Скръб – кипарис, тамян, нероли, роза, сандалово дърво
 • Стрес – Бергамот, градински чай, тамян, здравец, грейпфрут, жасмин, лавандула, мандарина, нероли, пачули, лайка, роза, сандалово дърво, ветривер, иланг-иланг
 • Страх – Бергамот, кедър, градински чай, тамян, грейпфрут, жасмин, лимон, нероли, портокал, лайка, сандалово дърво, ветривер
 • Тревога, безпокойство – Бергамот, кедър, градински чай, тамян, здравец, лавандула, мандарина, нероли, пачули, лайка, роза, сандалово дърво, ветривер
 • Гняв – Бергамот, жасмин, нероли, портокал, пачули, лайка, роза, ветривер, иланг-иланг
 • Паника и панически атаки – Тамян, лавандула, нероли, роза
 • Раздразнителност – Лавандула, мандарина, нероли, лайка, сандалово дърво Усещане за самота Бергамот, градински чай, тамян, лайка, роза
 • Депресия – Бергамот, градински чай, тамян, здравец, грейпфрут, жасмин, лавандула, лимон, мандарина, нероли, портокал, лайка, роза, сандалово дърво, иланг-иланг
ароматерапия
LAVA България

За подпомагане положителни емоции и концентрация чрез ароматерапия:

 • Радост и спокойствие – Бергамот, тамян, здравец, грейпфрут, лимон, нероли, портокал, роза, сандалово дърво, иланг-иланг
 • Увереност – Лавър, бергамот, кипарис, грейпфрут, жасмин, портокал, розмарин
 • Срещу умора – Босилек, бергамот, черен пипер, градински чай, кипарис, тамян, джинджифил, грейпфрут, жасмин, лимон, пачули, мента, розмарин, сандалово дърво
 • Срещу несигурност – Бергамот, кедър, тамян, жасмин, сандалово дърво, ветривер
 • За по-добра памет и концентрация – Босилек, черен пипер, кипарис, лимон, мента, розмарин
ароматерапия
LAVA България

Кратък списък на видовете ароматни масла и тяхното действие:

 • Черният пипер стимулира циркулацията на кръвта и е чудесен помощник при натъртвания, охлузвания и мускулни болки. Неговият аромат е остър.
 • Маслото от розмарин е особено ефикасно срещу артрит, бронхит, изгаряния, настинки, пърхут и кожни раздразнения. Успокоява нервната система и спомага избистрянето на мисълта и концентрацията. През първото тримесечие на бременноста, не се препоръчва неговата употреба.
 • Известни афродизиаци са маслата от жасмин, роза, иланг-иланг и сандалово дърво.
 • Евкалиптовото масло се препоръчва при кашлица, настинки, бронхит и треска. Често се използва в комбинация с мента за още по-добро и бързо действие.
 • Чаеното дърво е известно със своето антимикробно действие и е често използвано в антисептични и дезинфектиращи препарати и разтвори за уста.
 • Белият равнец намаля възпаленията на ставите и облекчава симптомите при настинки и грип.
ароматерапия
LAVA България
 • Карамфилът се използва в стоматологията, тъй като той е повърхностен аналгитик, добър антисептик, антиспазматик и има газогонно и антиеметично действие.
 • Бегамонтът е предпочитан в парфюмерията, заради своят лек и летлив аромат. Той е отличен репелент и има чудесно действие върху уринарния и храносмилателния тракт. Полезен е при кожни инфекции в следствие на стрес и е една от основните подправки в черния чай Ърл Грей.
 • Босилекът също се предпочита в парфюмерията, заради сладкия си и умерено подправков аромат, наподобяващ този на карамфила. Помага за облекчаване на кашлица, настинки и бронхит. Има чудесно въздействие върху безсънието, нервността, истерията и умствената умора като цяло. Той също така има облекчаващо действие при главоболие и мигрена. При чувствителна кожа и бременност не се препоръчва.

И след като вече сме запознати с ароматерапията и действията на различните масла, не ни остава нищо друго, освен да се потопим и насладим изцяло на ароматите. Слънчева Сряда, мили ми гастрономчета!

ароматерапия
LAVA България

 

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.