зеленчукова инвазия

Зеленчукова инвазия

Всеки зеленчук крие в себе си тайни, характерни само и единствено за него. Хранителните стойности в зеленчуците и тяхното влияние върху здравето са различни за всеки един от тях. Диетата, богата на зеленчуци, действа защитно на човешкия организъм, предотвратява развитието на много болести, а също така влияе на доброто самочувствие. Зеленчуците доставят много жизненоважни вещества, които нашият организъм не може да съхранява. Намираме в тях витамини, между които витамин С, който възбужда устойчивостта на организма и усилва процесите на зарастване, фитосубстанции и витамини от група В, особено фолиевата киселина, толкова важна за бременните жени. Зеленчуците съдържат много малко натрий, а много от тях са богати на калий. Повечето от нас консумират прекалено голямо количество натрий под формата на готварска сол. Калият уравновесява нивото на натрия в организма, благодарение на което ни предпазва от прекалено високо кръвно налягане. Съдържат естествена целулоза, която има огромно влияние върху правилното храносмилане и общото здравословно съдеца витамини и минерали1стояние. Те са нискокалорични и с ниско съдържание на мазнини, което можем да видим, използвайки таблица за калорийна стойност на зеленчуците, което ги прави идеална основа на много диети. Консумирайки ги в големи количества, можем значително да ограничим порциите на продуктите, богати на белтъчини, като например месото. Някои зеленчуци имат особено висока хранителна стойност и това е добра идея да се ядат редовно. Зелените зеленчуци като спанак, свежи билки, босилек, азиатски зеленчуци и броколи са особено богати на антиоксиданти. Въпреки това, нито един зеленчук не осигурява всички хранителни вещества за да бъдем здрави и причина за това е начина по който ги обработваме. Именно поради тази причина е много важно как и в какво ще ги сготвим, на колко градуса и прочее. Здравословното готвене е важна част от здравословната храна. В домакинството се използват съдове от различни материали. Ако тенджерите и тиганите ви съдържат вредни елементи, това може да се отрази негативно на здравословния Ви начин на живот.

Съдовете от алуминий, доскоро едни от най-използваните съдове за готвене в домакинството е добре да се избягват. Алуминият е вторият най-разпространен елемент в земната кора. Среща се също във въздуха и водата, поради което ние сме в постоянен контакт с него. Лек е, отличава се с ниска плътност и е изключително добър проводник на топлина. При съприкосновението си с въздуха образува тънък слой алуминиев оксид, който спира оксидацията в дълбочина. Този слой обаче не е достатъчно плътен и при контакт с киселини и алкали образува съединения, които са много вредни за човешкия организъм. Киселинна реакция предизвикват киселите храни, алкална – например прясното мляко. Независимо каква храна готвите в такъв съд, тя взаимодейства с храната. Колкото по-дълго време се готви или се съхранява храна в алуминиев съд, независимо от това дали съда е нов или е вече използван, толкова повече храната се насища с алуминий.

Тефлон е търговското наименование на съединението политетрафлуоретилен или PTFE. Открит е случайно преди повече от 60 години от американската компания DuPont. През 1956 г. тефлонът започва да се използва от френската фирма Tefal за производството на съдове за готвене с незалепващо покритие.
PTFE е съединение, устойчиво на киселини и основи. Записан е в книгата на рекордите на Гинес, като най-хлъзгавия материал на Земята. Сигурно затова най-използваният съд за приготвяне на сутрешната ви палачинка е тефлоновият тиган.
Трудно е да залепиш материал, по който всичко се хлъзга. Затова тефлонът се набраздява по различни начини, например чрез пясък под налягане, след което се залепва по дъното и стените на съда. Въпреки че тефлонът не е токсичен, изследвания показват че при загряване с температура над 260°С във въздуха и в хранителните продукти се отделят опасни химични съединения и газове. Едно от тези съединения е химикала PFOA или перфлуорооктанова киселина, чието разграждане в организма може да отнеме няколко години. Доказано е, че PFOA е токсичен за човешкото здраве, в резултат на което в Европа вече е забранен. Попаднал в човешкият организъм може да доведе до онкологични заболявания, поражения на черния дроб, дефекти при растежа, безплодие, нарушения в имунната система.
През 2005 г. Агенцията за защита на околната среда на Америка глобява DuPont със 16,5 милиона долара за това, че е скрила резултати от проверка, доказващи канцерогенните свойства на PFOA още от самото начало и го задължава да го премахне изцяло. Крайната цел е пълното елиминиране на химикала до 2015 година.Агенцията за защита на околната среда на Америка е възможно да увеличи глобата до zdravoslovnoto hranene i balansirana dieta314 милиона долара за потулване на резултатите от проведените изследвания през последните двадесет години. Приготвянето на храна със зехтин, масло или друга мазнина в тефлоновият съд намалява риска от прегряване на вътрешната повърхност на тефлона. Затова не оставяйте празни тефлонови съдове върху горещ котлон или в гореща фурна – необходими са по-малко от пет минути, при което тефлона се разпада и отделя над петнадесетина токсични газа, два от които канцерогенни. Гответе на слаб или средно силен котлон, така че мощността да не превишава 2400 вата при електрическите котлони. Изберете тежък незалепващ тиган. Леките тигани достигат по-високи температури по-бързо. Също така използвайте силиконови или дървени прибори за готвене, за да избегнете надраскването на тефлоновият съд и попадането на токсични компоненти в храната. Драскотините увеличават и количеството на токсичните газове, освободени във въздуха по време на готвене. Добре е да изхвърлите веднага надрасканите и повредените съдове. Препоръчваме ви да използвате тефлоновите си тигани и тави само три до пет години.

Керамика: Наскоро станаха популярни други съдове за готвене с незалепващо покритие от керамика. Керамиката е смес от глина и минерални добавки. Устойчива е на високи температури и надраскване. Керамичното покритие не съдържа PTFE и PFOA, но е възможно да съдържа олово. Оловото е един от най-токсичните тежки метали. Изследвания покозват, че храни, които съдържат домати, вино или оцет могат да реагират с керамичната повърхност и да предизвикат извличането на олово от нея. Друг проблем при този вид покритие е използването на бои за оцветяването му, които съдържат олово и кадмий. Така че ако купувате такива съдове, задължително трябва да проверите дали на опаковката има знак, че покритието не съдържа такива елементи. Неотдавна срещу един от основните производители на съдове с такова покритие корейската фирма Neoflam са повдигнати обвинения за високо съдържание на кадмий и олово в продуктите им, които са опасни за човешкото здраве. Керамични покрития използвани от различни фирми са: Ecolon (Neoflam), Termolon (GreenPan), Ceramica (Moneta), Greblon (Giaretti), Excilon (Maestroq Gipfel), Ferno-Ceramic (BergHOFF) и други.

Стъклените съдове или съдовете от йенско стъкло се изработват от специално стъкло с добавка на метални частици. Йенското стъкло е огнеопорно. Може да се използва във фурна, но не и върху котлон. Храната приготвена в съдове от йенско стъкло е екологично чиста, тъй като стъклото не влиза в контакт с храната при термична обработка. Единственият му недостатък е чупливостта.

Чугунените съдове за готвене връщат популярността си напоследък. Използвани са в продължениzdravoslovnoе на векове, като безопасни и здравословни съдове за готвене. Когато е горещ, чугуна отделя желязо в храната, елемент от който организма се нуждае, за да произвежда червени кръвни телца. Въпреки че чугунените съдове бавно се нагряват, топлината се разпределя равномерно и се съхранява продължително време. Използват се предимно чугунени тигани. Особено подходящи са за ястия които изискват продължителна термична обработка. В процеса на готвене на повърхността на съда се формира естествено незалепващо покритие, което предпазва храната от загаряне. Чугунените съдове са дълговечни – ако се съхраняват правилно могат да служат в домакинството на няколко поколения. Един от недостатъците им е това, че са тежки и се изисква физическо усилие при повдигането им. Почистват се само с вода без да се използват препарати. Точно заради това, ние – екипът на LAVA България внасяме чугунени тенджери, тигани и съдове от най-висок клас. Богато от разнообразие на продукти и широка гама от цветове, ние Ви предоставяме начин да промените живота си.

Здравословно и лесно за приготвяне!

Когато отиваме до плод-зеленчука или на пазара, ни очарова богатият асортимент от цветове и форми на зеленчуците: синият патладжан, жълтата тиквичка, червеният домат… Чак ни се иска веднага да си ги приготвим и да ги изядем. Както знаем, зеленчуците осигуряват много здравословни плюсове и са невероятни основни съставки на ястията. Могат също така да бъдат съставка на запечените и задушените ястия или гарнитура към рибни, местни или птичи ястия. Идеално се комбинират с орехи, каши и зърнени храни във вегетарианската кухня.

Приготвянето на ястия със зеленчуци ни предлага много нови кулинарни изкушения. Освен това, приготвени правилно, са вкусни, ароматни и доставят много хранителни вещества. Пресните зеленчуци изискват минимално приготвяне – колкото по-малко ги обработваме, толкова по-здравословни са. Трябва да се консумират, когато са пресни, сурови или варени, така, че да загубят колкото се може по-малко витамини. Това са най-лесните продукти за хора, които не могат да отделят за приготвянето на обяд повече от половин час. Идеални са също и за тийнейджърите, започващи приключението си с готвенето, тъй като лесното им приготвяне приканва към кулинарна активност.

Зеленчуците запазват своите качества, както в замразен вид, така и в консерви. Замразените зеленчуци имат голяма хранителна стойност и могат да се комбинират с пресни, например във вкусните ястия от типа stir-fry. Консервираните зеленчуци са удобни за употреба. Обогатяват ястията с ценна целулоза. Консервираните домати съдържат ликопен, оказващ противораково действие.

Кулинарна обиколка.

Повечето от нас консумиратzdravoslovno hranene само няколко и едни и същи зелени зеленчуци. Заслужава си да опитате нещо ново. Открийте разнообразието от сочни листа, крехки леторасти, кълнове, стъбла и клонки. Да експериментираме с рецепти от различни кухни по света, тъй като зеленчуците са основа на храненето във всяка географска област. Целият свят консумира зеленчуци, даже тогава, когато метеорологичните условия възпрепятстват сервирането на пресни зеленчуци. В скандинавската кухня се използват мариноването и консервирането на зеленчуците в саламура. Като противоположност ще се запознаем с италианската кухня, където постоянно присъства доматът, в гръцката кухня – зехтинът. Не можем да подминем важната роля на зеленчуци като цяревицата или тиквата, включени за постоянно в американската кухня. Хубаво е да се запознаем и с китайската кухня, в която зеленчуците, често неизвестни за нас и много ориенталски, играят ключова роля.

Хапвайте си здравословно.

Здравословната диета Ви прави уверени: по-добре изглеждате, по-добре се чувствате, имате повече енергия. Мненията на диетолозите и хранителната мода постоянно се променят, но основното правило за здравословното хранене остава непроменено. Трябва да консумираме най-малко 5 пъти дневно зеленчуци и плодове. Никакви други хранителни продукти не могат да се сравняват със зеленчуците, от гледна точка на разнообразие. Разнообразяват храненията, доставят витамини, микроелементи, вещества, предпазващи организма и целулоза. Затова използвайте този дар на природата всеки ден и ще си осигурите добро самочувствие, стройна фигура, а в дългосрочен план – защита от сериозни болести.

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.