artichoke

Артишок – храната на богатите

Известен още от древността, артишокът е известен като зеленчук-цвете и често се е използвал за украсяване на интериора. Той се е използвал за храна още в Древна Гърция, Египет и Рим, като на богаташките трапези е присъствал винаги като деликатес. Неговият вкус силно наподобява този на праз лук и целина. Има многостранно кулинарно приложение и все по-често се появява на щандовете за зеленчук, редом с карфиола и брюкселското зеле. Всъщност, това изобщо не е случайно, тъй като френският зеленчук е богат на биоактивни вещества дотолкова, че от острите му листа може да се извлича екстракт, от който се произвеждат множество лекарства. Още древните римляни са знаели, че артишокът е полезен за доброто функциониране на черния дроб, стомаха и червата. При покупка на “цветето”, винаги трябва да избираме такова, което има твърди и еластични листа, плътно прилепващи едно зад друго.

артишок
LAVA България

За родина на екзотичния зеленчук се приема Средиземноморието, но е много популярен и в Америка (Калифорния), където е пренесен от  испанските заселници през 1600г., но едва през 1920г. започва неговото усилено производство и употреба.

Почистването на артишока е дълъг и сложен процес, но пък за сметка на това си струва. Задължително, непосредствено преди да го потопим във врящата вода, той се поставя в купа с вода с изцеден лимон, тъй като обеления зеленчук потъмнява от въздуха доста бързо. Ядливата част на артишока е предимно сърцевината и месестата основа на листата. Ако има малки трънчета по края на листата си с кухненската ножица се отстраняват. Нарязва се на средно-тънки резени от върха до дъното и се отстраняват всички малки листа от основата и стъблото. Излишната част от стъблото се изрязва до 2,5 см. дълбочина. Външната част на стеблото е готчива, но е ядлива. За сметка на това, сърцевината не е и е по-полезна, а стеблото може да се обели. Листата и сърцевината се измиват под течаща вода и се поставят в съд с вряща. И артишокът е готов.

Артишок
LAVA България

Листата на артишока се потапят в сосове или дипове, приготвени според желанията и вкуса, а сърцевината, смятана за най-вкусната част се консумира отделно или се добавя към салати. В комплект върви с вода за измиване на ръцете и чиния за остатъците, тъй като той принадлежи към групата на ястията, които се ядат с ръце. Самият зеленчук се придържа с едната ръка, докато с палеца и показалеца на другата се късат деликатно листенцата. Тяхната месеста част се потапя в сос и тихо се изсмуква сока. Остатъците се ставят в отделна чиния. След като вече сме се преборили с листата и сме стигнали до сърцето на артишока си изплакваме пръстите и си похапваме и нея, като с помощта на ножа и вилицата отделяме частите, които не се ядат.

артишок
LAVA България

Познатите видове артишок са над десет. От всички обаче само три са ядливи. За такъв се брои  китайският, който се отглежда и в Европа. Той е на малки грудки и е необходимо да се бланшира, преди да се отстрани твърдата му част. На френския артишок, единствената му ядлива част е пъпката. Той произхожда от Северна Африка, но се отгледа в Европа и Америка. И накрая Йерусалимския артишок, чиято грудка има вкус на ядки. Цвета й може да бъде от бежов ди кафяво-червеникав.

Свежият артишок е доста нетраен продукт, за чието съхранение е необходимо да го поставим задължително в найлонова торбичка и веднага след това в хладилник. Той трябва да се консумира максимум до четири дни след покупката му. Тъй като той потъмнява, кулинарите съветват да се постави във вода с лимонов сок или оцет, като преди това е добре почистен. Дръжките му в никакъв случай не се режат, а се чупят, като по този начин отделяме влакнестата част, която предизвиква неприятен вкус. Когато избираме артишок, той при всички положения трябва да е или със зелени или с виолетови листа, плътни и с равномерен цвят. Важно е да се отбележи, че размерът му не се влияе особено от неговите вкусови качества.

артишок
LAVA България

Благодарение на своето действие върху организма, артишокът се използва като профилактично средство в терапията срещу множество болести. Такива са диабет, атеросклероза, подагра и ужаса за всяка жена – целулит. Екстрактът от зеленчука защитава клетките на черния дроб от действието на различни токсини и способства за извличането от организма на шлаки, соли на тежки метали и други вредни вещества. Способността му да активира чревната дейност и да редуцира появата на запек го превръща и в добро средство при профилактика на хора с наднормено тегло.

артишок
LAVA България

За отлично здраве, а и превантивна мярка срещу някои болести, LAVA горещо Ви препоръчва да включите чудотворното растение в менюто си. Добър апетит!

 

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.