LAVA България

Защо диетите без въглехидрати са вредни

Обикновено, когато минаваме на диета, правим най-лесното. Спираме въглехидратите, понеже сме чували, че така се сваляли най-лесно килограми. Много често, диетолозите драстично ограничават приема на въглехидрати на клиентите си или пък го преустановяват напълно. В резултат на това, нещата които се случват с организма ни никак не са благоприятни за нашето здраве, а още по-малко за нашето тегло.

въглехидрати
LAVA България

Истината е, че въглехидратите са жизнено необходими на нашия организъм и крайностите не водят до нищо добро. Това с което трябва да се разделим наистина са вредните източници и да оставим тези, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. Ако преустановим напълно приема на въглехидрати, най-вероятно тялото ни наистина ще отслабне. Това обаче изобщо не са мазнините, с които се борим в действителност, а излишната вода на организма. Когато въглехидратите се задържат в тялото ни като гликогени, всеки грам се складира под формата на вода и надвишава три или четири пъти теглото си. Освен че ще се обезводним и ще запазим мазнинките, по всяка вероятност и грипа ни е в кърпа вързан. Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка и поради това, намалявайки ги, мозъкът започва да “работи на изпарения” от гликоген. Когато се изчерпа напълно, тялото започва да разрушава мазнините, които от своя страна се трансформират в кетони. Докато организмът се адаптира към промяната ще се чувстваме болни. Лошият дъх и сухотата в устата не бива да ни изненадват. Ще бъдем изморени, ще се чувстваме слаби, а не е изключено дори безсъние, виене на свят и гадене. Добрата новина е, че всичко това отминава бързо.

въглехидрати
LAVA България

Според изследванията, вследствие на приема на въглехидрати и бързия им спад след това активират пристрастяващи центрове в мозъка, което от своя страна води до неистов глад. Най-добре е да избираме храни, които са богати на фибри и ще поддържат стабилна кръвната захар. Ако въглехидратите, които приемаме, не са ни достатъчно, настроението ни ще се понижи. Това е така, защото приемът им повишава нивата на серотонин (хормонът на щастието) в мозъка. С други думи, ако изключим от менюто си пълнозърнестите храни, нашето настроение ще пострада и на негово място се заселва почти гарантиран запек.

въглехидрати
LAVA България

И именно тук заляга въпросът с враг номер едно, а именно хлябът. Тъй като той е пълен с въглехидрати, диетолозите често го изключват напълно от менюто. Ако обаче спрем да консумираме пълнозърнест хляб, теглото което ще загубим ще е само вода, енергията ни ще спадне драстично, чувството на глад ще се усили, настроението ще се влоши и ще сме безсилни за тренировки.

С други думи, хапвайте от всичко, задължително приемайте въглехидрати, но в умерени количества!

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.