img adb97b971834a28ce4ca19329d606ac2

Как да комбинираме хранията със спорт

Тренировки и работа, обикновено трудно се съчетават. А когато трябва да съобразявате менюто си с предходните две, става още по-сложно. Истината обаче е, че има огромно значение какво ще ядем преди тренировка, както и кога точно ще си хапнем.

LAVA България
LAVA България

Всъщност, времето е от огромно значение. Яденето на прекалено много храна преди тренировки води до лошо храносмилане, мудност, гадене, а дори и повръщане. От друга страна, ако не сте хапвали от шест часа и сте решили да тренирате, едва ли ще пръщите от енергия. По-скоро ще бъдете слаби и демотивирани. Обилната закуска със сигурност е проблем за сутришен джогинг, но пък е много подходяща за тичане преди обед. Трябва да заредите тялото си с питателна храна, която да не бъде в стомаха Ви, когато настане време за спорт. Ето за това, трябва да сте на ясно, че храните с високо съдържание на въглехидрати и с малко мазнини са лесно смилаеми и нормализират кръвната захар, докато протеините и мазнините се задържат по-дълго в стомаха и забавят изпразването му. Храненето трябва да е с умерено съдържание на белтъчини. Точно толкова, колкото да задоволи глада. Трябва да пиете много течности, а леката тренировка, може да бъде предхождана от лека закуска. Обаче! Задължително трябва да оставяме повече време между храненето и интензивното спортуване.

LAVA България
LAVA България

Яденето трябва да съдържа между 40 и 100 грама въглехидрати и да бъде с ниско съдържание на мазнини. Твърде многото фибри могат да стимулират храносмилателната система в крайно неподходящ момент.

Правилното хапване за набързичко може да се състои в мляко с овесени ядки. Обаче разделено 30:30гр. Мляко с 12 бисквити и една с.л. течен шоколад, също е добра опция. В един банан, комбиниран с кисело мляко се съдържат едва 56гр. въглехидрати, а в пресните зеленчуци между 20 и 50гр. Нискокалоричната зеленчукова супа също е чудесен вариант за похапване преди спорт. Но задължително без хляб.

LAVA България
LAVA България

 

Важно е също да знаем, че захарните изделия, шоколади, бонбони и прочее, не са добра идея преди тренировка. Мнозинството си мислят, че това им доставя повече енергия, но истината е, че се сдобиват единствено с болки в стомаха. По-голямата част от енергията, която изразходваме по време на тренировки е съхранения гликоген, натрупан от това което сме яли дни преди упражненията.

Харнете се правилно и знайте, че тренировката започва тогава, когато започне да боли!

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.