fresh figs stuffed with cheese

Кои са най-здравословните храни

LAVA направи класация на най-здравословните храни, които трябва да има във всеки дом. Списъкът е съставен на базата на най-новите научни изследвания за всеки един от продуктите, публикувани в американското списание Helth.

Смокини

Съдържат голямо количество витамин В6, отговарящ за производството на хормона на щастието – серотонин и понижава холестевола. Те са основен естествен източник на калий и въглехидрати. Една смокиня съдържа между 37 и 48 калории, 2гр. въглехидрати и 0гр. мазнини.

LAVA България
LAVA България

Пшеничен зародиш

Пшеницата е прекрасен източник на витамин Е. В една супена лъжица се съдържат около 27 калории 1гр. въглехидрати и 1гр. мазнини. В същата тази лъжица са и 7% от необходимото количество за деня магнезии, който спомага сърдечната функция и предотвратява мускулни спазми. Хубаво е да добавяме пшеничен зародиш към млякото с плодове.

Сьомга

Заедно с риба тон и скумрията, тя е основен източник на омега 3 мастни киселин и. 100гр. съдържат 127кал, 4гр. мазнини и 0гр. целулоза.

 

Авокадо

Едно парче съдържа 81 калории, 8гр. мазнини и 3гр. въглехидрати. Обявено за суперхрана, благодарение на олеиновата киселина и ненаситените мазнини, то понижава нивото на холестерола и увеличава количеството на липопротеините с висока плътност. В него се съдържа и много целулоза. Смесено с лимонов сок, то е също и перфектен заместител на майонезата в салатите и сандвичите.

LAVA България
LAVA България

Домат

Хубаво е към салатата си от домати да добавяме и малко зехтин, тъй като ликопенът се усвоява по-добре с малко количество мазнини. Един среден домат съдържа 26 калории, 1гр. въглехидрати и няма никакви мазнини. Доматите са един от най-добрите антиоксиданти и намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво.

Лапад

В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, рибофлавин (витамин В2) и магнезий.

Спанак

Към различните ястия е хубаво да добавяме като гарнитура спанак, подправен със зехтин и чесън. В него се съдържат големи количества от лутеин, зеаксантин, каротиноид, които възпрепятстват дистрофията на ретината, която е една от главните причини за влошаване на зрението в напреднала възраст. Една порция спанак съдържа 7калории, 1гр. въглехидрати и 0гр. мазнини.

Броколи

В тях изобилства от 3 метанол и сурфорафан, които намаляват риска от рак на гърдата. Броколите са богати и на витамин С и бета-керотин.

LAVA България
LAVA България

 

Лимон

Изобилства от най-популярния антиоксидант – витамин С. Сдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати.

Джинджифил

Той намалява тежестта в стомаха и гаденето. 1ч.л. пресен джинджифил съдържа 1 калория, 0гр. мазнини и 0гр. целулоза.

 

Кайсии

В тях се съдържа бета-керотин. Той не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката и са много полезни за очите. В организма той се преработва до витамин А, който от своя страна намалява риска от някои видове рак. В една кайсия се съдържат 17 калории, 1гр. въглехидрати и 0гр. мазнини.

 

Леща

Подарете си един прекрасен обяд, богат на протеини, който ще Ви зареди с енергия за оставащия ден. Лещата е богата на целулоза, която е полезна за сърцето и изобилства от изофлавони, които се запазват и след термична обработка и предпазват от рак на гърдата. Съдържа 9гр, белтъчини само в половин порция. В нея има оше 115кал. и 0гр. мазнини.

Стафиди

Прекрасен източник на желязо и чудесна добавка към овесените ядки. Половин чаша съдържа 218 калории, 3гр. въглехидрати и 0гр. мазнини.

 

Диня

Силен атиоксидант и хидратира фантастично през горещите летни дни. Витамин С и бета-керотинът предпазват клетките от свободните радикали. В половид диня се съдържат 853мг. калий, 97калории, 1гр. мазнини и 2гр. въглехидрати.

Морски дарове

Всички ракообразни са богати на витамин В12. Той поддържа функциите на нервите и умствените процеси. В 100гр. се съдържат 126-146 калории, 2-4 грама мазнини, 0гр. целулоза, желязо, магнезий и калий.

LAVA България
LAVA България

Малини

Те са богати на витамин С, в една чаша се съдържат 60 калории, 1гр. мазнини и 8гр. въглехидрати. Те понижават нивото на холестерола и вероятността от сърдечно-съдови заболявания и прекратяват разтежа на раковите клетки.

Орехи

Те съдържат единствено ненаситени мазнини и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания с 20%. В 30гр. се съдържат 166кал. 17гр. мазнини и 2гр. целулоза.

Манго

Мангото предотвратява появата на артрит, спомага зарастването на раните и укрепва имунната система. Съдържа 57мг. витамин С и много витамин А. В един плод има около 135кал. 1гр. мазнини и 4гр. въглехидрати.

LAVA България
LAVA България

Лук

В една чашка нарязан лук се съдържат 61калории, 3гр. въглехидрати и никакви мазнини. Той намалява риска от рак, благодарение на голямото количество флавоноиди.

 

 

Чесън

Той намалява количеството на вредния холестерол, понижава кръвното и риска от рак на стомаха и дебелото черво.

Тиква

Изобилства от витамин С и бета-керотин. В порцията се съдържат 80 калории, 6гр. въглехидрати и 1гр. мазнини.

 

 

Вашият коментар

Име *
E-mail *
Уеб сайт

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.